Мартин Димитров: Прогнозирам ЕК да не допусне реализацията на АЕЦ "Белене"

Това се казва в позиция на "Демократична България", разпространена до медиите

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Икономистът и член на "Демократична България" Мартин Димитров прогнозира, че Европейската комисия може да не допусне реализирането на проекта АЕЦ "Белене". В позиция, разпространена до медиите, той пише, че очаква "особена строгост и внимание от страна на ЕК, която тепърва трябва да започне процедура по "нотификация".

Като основни пречки пред изграждането на атомната централа бившият депутат посочва "сеизмичните рискове и новото европейско законодателство в тази област".

"Смятаме, че е напълно възможно ЕК да изрази негативно отношение, което ще означава, че междувременно са пропилени нови стотици милиони за сметка на данъкоплатеца", пише още Мартин Димитров.

Според него има и друг проблем, който е свързан с изказване на премиера Бойко Борисов миналата седмица. Тогава той се обяви за по-бърза реализация на АЕЦ "Белене". Причината - след 10 години пети и шести реактор на атомната централа "Козлодуй" приключват своята дейност и тогава можело "да увиснем само на кюмюра и въглищата".

"Крайно обезпокоени сме от намеците на управляващите за затваряне на "АЕЦ Козлодуй" и половината българска енергетика, за да се създаде изкуствено място за "Белене". Представители на властта започнаха да говорят за държавни гаранции, въпреки че обясняваха, че такива няма да има. Нито един говорител не обясни, че държавните гаранции представляват ангажимент за изкупуване на тока за десетки години, като сметката ще платят потребителите. Очакваме ГЕРБ, БСП, ДПС и така наречените патриоти да вземат заедно решение за гаранции от страна на държавата през парламента, за да избегнат търсене на съдебна и политическа отговорност в бъдеще", отбелязва Димитров.

Той настоява всички оценки по процедурата да се извършват от "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, а не от Националната електрическа компания, защото последната "няма необходимата компетентност в ядрени проекти и няма лиценз на електроенергия от АЕЦ. От "Демократична България" искат спиране на процедурата по строежа на атомната централа до изпълнението на следните условия:

- да се приемат актуална енергийна стратегия и национален план за енергетика и климат;

- да се докаже финансовата жизнеспособност на АЕЦ "Белене" в съответствие с изискванията на ЕК и без нови харчове за сметка на данъкоплатеца;

- да се вдигне многократно размерът на гаранцията за ядрена щета, в съответствие с препоръките на ЕК и практиката в европейските страни;

- да се приемат поправки в законодателството, чрез които ясно да се формулират финансови изисквания за отчисления от продажбите на ток от АЕЦ за изграждане на геоложко хранилище за погребване на високоактивните отпадъци от тяхната работа и тези разходи да се включат в общата сметка на проекта;

- да се приемат поправки в законодателството, чрез които ясно да се формулират финансовите задължения на АЕЦ за изпращане на отработеното ядрено гориво от тях за преработка, както и да се навакса неизпълнението през последните пет години;

- да се направят изследвания за изясняване състоянието на антисеизмичната баластрова възглавница под главните корпуси на АЕЦ "Белене" и дали е безопасно да се строи върху нея след десетилетия под вода, за което си спечели прозвището "гьол".

На 20 август се разбра, че седем компании, между които две изцяло български, една регистрирана в Германия и една българска с чешко участие са кандидати за стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене".

За стратегически инвеститор заявления са подали: 

ИПК и УП ООД - България, регистрирана в Козлодуй;

"Росатом" чрез "Атоменергопром";

Корейска хидроатомна корпорация;

Регистрирана в Карлсруе "Бектрон лиаз техническо инженерство";

"Атомна електроцентрала Белене 2019" - консорциум с участници чешката компания "Витковице" и българската компания "Груп интернешънъл";

Китайска държавна ядрена корпорация CNNC;

"АЕЦ Белене България" - консорциум с участници "Атоменергоремонт", "Гранд енерджи", ТЕЦ "Марица 3".

За доставка на оборудване и финансово структуриране заявления са подали:
"Фраматом";
"Дженерал електрик".

Интерес за миноритарно участие са заявили:
"Атоменергоремонт" АД;

"Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД.

Заявления за изкупуване на енергия са подадени от:
"Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД
"Юропиан трейд оф енерджи" АД.