Мартин Димитров: Знам, че се договорихте с Кремъл да строите „Белене”, но имате сериозен проблем

В решението на Парламента от 28.03.2012 г. се говори за „прекратяване” на проекта

Мартин Димитров  от политическото ръководство на дясното обединение Нова Република публикува във "Фейсбук" позиция за безумните напъни да се строи АЕЦ "Белене". Ето какво написа той. 

Знам, че се договорихте с Кремъл да строите „Белене”, но имате сериозен проблем.

Вече за всички е ясно, че има ангажименти към Москва за построяване на „Белене”. По тази причина от Министерство на енергетиката директно обявиха, че готвят нов договор с Русия.

Само че пропускате много важен въпрос. В решението на Парламента от 28.03.2012 г. се говори за „прекратяване” на проекта (прилагам и решението), което означава, че всички досегашни действия и документи вече не са валидни.

Трябва да започнете от начало или да нарушите грубо законите и конституцията. Решенията на Парламента са задължителни за всички държавни институции. Прекратяване не означава спиране или замразяване, а че всички досегашни действия вече не са валидни. Дори Парламентът да вземе ново решение, то ще важи оттук нататък.

Трябва нова социално-икономическа оценка, трябва нова оценка на въздействието върху околната среда, трябва нова оценка за ядрената безопасност, съобразена с поне две нови европейски директиви и т.н. По всеки от тези документи вярвам, че ще има съществени възражения!