Математик: Все още сме много далече от колективен имунитет

По броя на починалите можем да съдим за реалния брой на заразените у нас, смята Лъчезар Томов

По броя на починалите може да се направи груба оценка на броя на заразените. Около 300-400 хиляди е горната граница на заразените, което означава, че сме много далече от какъвто и да е потенциален колективен имунитет. Тоест, да очакваме това скоро да премине от само себе си не може да се случи“. Това каза пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет, по повод хода на пандемията у нас.

„В момента имаме, по мои оценки, около 7 хиляди случая на ден, при 4 хиляди докладвания, което е страшно много за нас“, коментира Томов. 

Най-важните данни по думите му са тези за броя на починалите. Извън официално регистрираните случаи на починалите с Covid-19, неофициалните се оглеждат в статистиката на НСИ, а за 44-та седмица има скок с 600 случая над средно очакваното, поясни математикът.

„Разбира се, ще има и косвени жертви на Covid-19, тъй като хората се плашат да ходят в болница, редовните прегледи не ги правят. Има хора, които не могат да получат помощ навреме, спешна. Когато има епидемия и се препълват болниците, страдат всички“, смята още Томов. 

„Хоспитализираните пациенти вече не са ни надеждни, защото средно 15 до 20% от откритите активни случаи би трябвало да се хоспитализират, което означава, че би трябвало да са там в момента между 10 и 14 хиляди души, а се хоспитализират доста по-малко“, изтъкна още Лъчезар Томов.

Като добър пример в борба с пандемията математикът посочи мерките, които са взети в Южна Корея. 

„Начинът, по който Корея ограничи епидемията с минимални затваряния, беше с огромно количество тестове, с изпреварващо тестване, дори пунктове за тестване от колата“.