Матео Салвини обяви, че е готов да посети Париж още тази седмица

Франция извика посланика си в Италия в знак на протест срещу действията на италианското правителство

Матео Салвини

Матео Салвини

Италианският вътрешен министър Матео Салвини обяви, че е готов да посети Париж тази седмица, за да поднови добрите отношения с Франция, която извика посланика си в Италия за консултации в знак на протест срещу действията на италианското правителство, предаде БТА, цитирайки АФП.

Салвини каза, че е готов или да приеме френския вътрешен министър Кристоф Кастанер в Рим, или да посети Париж още тази седмица. Предишната седмица Салвини, който е вицепремиер и влиятелна фигура в италианското правителство, изпрати покана до Кастанер, за да обсъдят нерешени въпроси в тяхната област на компетентност. Той обаче заяви на предизборна среща, че ще "призове" френския министър, в отговор на което Кастанер каза: "Мен не ме призовават". Днес Салвини се опита отново да намали напрежението, отбелязва АФП.

"Мисля, че връщането към добри отношения (с Франция - бел. АФП) е от жизненоважно значение и колкото по-скоро, толкова по-добре", добави той. Заради решението на френския президент Еманюел Макрон да извика за консултации посланика на Франция от Рим, председателката на крайнодясната партия "Национален сбор" Марин Льо Пен го обвини днес, че използва дипломацията за политически и предизборни цели. Макрон взе решение да върне у дома посланика на Франция, след като италианският вицепремиер се срещна с "жълти жилетки" във Франция миналата седмица, припомня АФП.

"Има едно политиканско използване на дипломацията, което намирам за много притеснително от страна на Еманюел Макрон, защото той иска на всяка цена да изглежда като противник на политиката, водена от Салвини и от унгарския премиер Виктор Орбан, с риск да предизвика криза между нашите две страни, които отдавна са съюзници", заяви Льо Пен пред "Франс ентер". "Използването на това вторично явление е силно насочено към получаване на преимущество на изборите", добави Льо Пен. Според проучванията на общественото мнение нейната партия е наравно с политическото движение "Република, напред!" на Макрон.

Крайнодясната лидерка добави, че има "много силно противоречие" от страна на френския президент, "който иска премахване на границите, обявява се за европейски федерализъм и който дори предложи идеята за транснационални листи" на европейските избори, но който "се скандализира, когато италиански политически представител иска да разговаря с политически активисти във Франция".

Льо Пен разкритикува остро "намесата и възмущението, които се променят в зависимост от нуждите и желанията". Като пример тя изтъкна, че "когато бившият президент на САЩ Барак Обама призовава да се гласува за Макрон, всички смятат това за невероятно. Когато турският президент Реджеп Ердоган иска да организира голям митинг в Страсбург, никой няма какво да каже", заяви тя.