Матю Макконъхи може да се кандидатира за губернатор на Тексас

Носителят на "Оскар" би влязъл в състезанието без никакъв политически опит, правейки паралел с Арни

Матю Макконъхи

Матю Макконъхи

Актьорът Матю Макконъхи потвърди, че обмисля да влезе в политиката, и не изключи да се кандидатира за губернатор на щата Тексас.

Изборите са след около година и половина и в щата няма ограничение за мандатите на губернатора, но сегашният - републиканецът Грег Абът - си спечели много критици (и в същото време сплоти твърдия си електорат) покрай енергийната криза миналия месец.

Студена вълна предизвика рухване на енергийната система на щата, която е отделена от останалата част от САЩ. Дни наред милиони хора останаха без отопление, а дълго след това мнозина нямаха и вода. Жертвите от хаоса са десетки. Големи са и щетите по инфраструктурата, включително по рафинерии и петролни терминали, защото не са предприети навреме мерки за нейната защита.

Макконъхи е казвал, че политиката е "съсипан бизнес", но подхвърли в края на миналата година идеята да се кандидатира за най-високия пост в щата. Когато вчера го попитаха в подкаста The Balanced Voice колко сериозно е това, той отвърна "Наистина го обмислям".

Носителят на "Оскар" би влязъл в състезанието без никакъв политически опит, но всички правят паралели с това, че Арнолд Шварценегер бе губернатор на Калифорния от 2003 до 2011 г.

На 8 ноември 2022 г. губернатор Абът почти сигурно ще се кандидатира за трети мандат. Но не е ясно дотогава как тексасците ще оценят действията му в пандемията, особено след като тази седмица отмени почти всички ограничения, включително задължителното носене на предпазна маска.