Мая Манолова разцепи мрака на правната мисъл, спирането на метрото било "конституционна форма на съпротива"

Тежко нарушение на правилата и разпад на върховенството на правото. Така лидерът на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова обобщи случая с Минчо Спасов.

Припомняме бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, кандидатирал се на президентските избори през 2016 г. за вицепрезидент заедно с Татяна Дончева, бе арестуван в близост до Народното събрание - гореща точка на протестите от вчера. Малко по-късно той бе освободен, но с повдигнато обвинение в хулиганство

Според СДВР той е един от гражданите, които спират метрото от станцията на Софийския университет. Доказателство за това са охранителните камери, заснели саботажа на подземната железница.

Пред БНР Манолова подчерта, че всеки задържан човек има право на адвокатска защита:

„Правоохранителните органи се държат като такива от третия свят. Всеки българин може да бъде в такава ситуация – оставен без адвокатска защита в нарушение на основно конституционно право… Хората са на улицата заради нарушеното чувство на справедливост. Този протест е морален протест за справедливост“.

В предаването „12+4“ Манолова допълни:

„Гражданското неподчинение е законова конституционна форма на съпротива. Когато институциите са глухи, това показва, че властта е изчерпила авторитета и легитимността си… Минчо е прав, че хулигански се държат народните представители и самият премиер“. От трибуната на днешния протест пред Народното събрание Минчо Спасов заяви:

„Трябва да бъде спрян влакът на мафията, която се управлява от Бойко Борисов, а диспечер е Пеевски. В този влак се возят обръчите от фирми, които пълнят чекмеджетата с пачки евро, возят се службогонците... А ние сме на релсите. Този влак трябва да бъде спрян... Трябва да продължим с действията си - мирния протест, за да докажем, че не попадаме в категорията на думите на Джордж Оруел, че един народ, който позволява да се управлява от корумпирани глупаци, е съучастник. Ние не сме съучастници! Мутри – вън“.