Мая Манолова номинирана от столични структури на БСП за кмет на София

За да повторят модела "Румен Радев" в София, социалистите трябва да заложат на същия подход - да предложат надпартийна кандидатура

Мая Манолова

Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова вече има номинации от столични структури на БСП за кандидат за кмет на София. Кандидатурата ѝ е издигната от няколко районни организации на левицата, които са провели конференции в последните десет дни, обявиха социалисти пред "Дневник".

Номинации имат и лидерът на БСП в столицата Калоян Паргов, бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, синът на писателя Николай Хайтов, арх. Здравец Хайтов, и професорът по архитектура Борислав Борисов - ректор на Висшето строително училище "Любен Каравелов".

Предложение на структурите е Мая Манолова да е непартиен кандидат за кмет, т.е. да е издигната от инициативен комитет, подкрепен от БСП. Според социалисти самата Манолова още не е дала категоричен отговор дали ще участва в надпреварата за София, но вече публично обяви, че при евентуално решение не желае да бъде партиен кандидат.

От месеци лидерът на БСП в столицата Калоян Паргов твърди, че за да повторят модела "Румен Радев" в София, социалистите трябва да заложат на същия подход - да изберат кандидат, който има по-широка от партийната подкрепа. Той вече на няколко пъти е заявявал, че левицата би подкрепила Манолова.

Досега социалисти смятаха, че заради лоши лични отношения лидерът Корнелия Нинова би била против издигането на настоящия омбудсман и дългогодишен депутат от БСП за кмет на София, но преди няколко седмици тя е заявила, че иска да види номинациите на партийните структури и да чуе решението на Манолова, за да обяви позицията си.

Кандидатът на БСП за кмет на София трябва да бъде определен на конференция на столичната организация в началото на септември, след което да бъде утвърден от Националния съвет на "Позитано" 20. Дотогава обаче всички районни структури в София трябва да бъдат готови със своите номинации. След това ръководството на столичната организация на БСП трябва да проведе срещи с предложените за кандидати.

Към този момент столичният кандидат Йорданка Фандъкова не е потвърдила официално дали ще бъде кандидат на ГЕРБ за нов мандат.