Майкрософт спира поддръжката на Windows 7

Потребителите трябва да актуализират устройства, ако не отговарят на изискванията

Microsoft спира да поддържа Windows 7 от днес, 14 януари Операционната система няма да спре да работи, но за нея няма да бъдат пускани актуализации. Компанията ще се фокусира върху разработването на Windows 10. Microsoft обясни, че можете да продължите да използвате Windows 7, но без актуализации на софтуера и сигурността можете да бъдете изложени на повишен риск от вируси.

„Windows 7 е създаден преди повече от десет години, когато кибер заплахите бяха напълно различни. Появата на нов тип кибер атака или нова технология е повод за преглед на операционната система за рискове. Основният принцип при създаването на Windows 10 беше да се защити киберсигурността и необходимостта от противодействие на нови видове заплахи“, обясниха пред РИА Новости от пресслужбата на Microsoft в Русия.

Според услугата за анализ на уеб трафика на StatCounter през декември 2019 г. делът на Windows 7 сред всички операционни системи на Microsoft е 26,79% в света, в Русия - 32,24%. В същото време за 10-ката са съответно 65.4% и 56.92%, предава "Фокус".

Също така, потребителите трябва да актуализират устройства, ако не отговарят на съвременните изисквания.

"Немодерните устройства, произведени на Windows 7, са проектирани върху вече остарели компоненти, които не са предназначени да работят със съвременни, по-взискателни ресурси на ОС. Тоест инсталирането на остарелите устройства на новата ОС вероятно ще намали тяхната ефективност", предупреждават от пресслужбата.

Освен това, както отбелязват от компанията, остарелите устройства не поддържат основните характеристики на защитата на Windows 10: биометрични сензори, инструменти за сигурно зареждане, процесори с хардуерна поддръжка за виртуализация и други хардуерни компоненти.

Многофакторната платформа за удостоверяване на Windows Hello ви позволява да използвате лицето, пръстовия отпечатък или дланта на собственика за достъп.