Мъжът, бил и душил лекари в болница "Св.Анна", се оказа бивш полицай

По думите на съседи на Здравко Инджов той бил нормален, тих и спокоен човек

Мъжът, който вчера нападна, би, души и обижда лекари и медицински сестри в столичната УМБАЛ "Св. Анна", е 50-годишен бивш полицай от Сливен, който е и криминално проявен.

Биячът беше арестуван пред медиите, докато обясняваше защо е посегнал на медиците и как е счупил врата в Клиниката по хирургия и покрил с гумени ръкавици охранителните камери. Здравко Инджов е познат на полицията в Сливен. Първо като служител на МВР до 2009 година, а след това и като криминално проявен за хулиганство и закана за убийство. По тези прояви прокуратурата иска той да остане в ареста, а съдът го освобождава с по-лека мярка - подписка, съобщи Би Ти Ви.

В сливенския квартал „Клуцохор" Маргарита Димитрова и Инджов са съседи от 40 години.

„Беше републикански шампион в юношеска възраст по многобой. После работеше в полицията, после изкара курсове и се занимава с различни строителни дейности", казва Димитрова.

Жената твърди, че Инджов няма психични проблеми. Напротив, бил добър и търпелив съсед.

„Аз си го ползвам, абсолютно каквото ми се наложи вкъщи, включително като имам гости, вкъщи да дойде да ми нареже мезето. За всичко,което изисква мъжка ръка, за един бушон да е, викам него. На всеки се случва да му избят нервите, така че никога не мога да кажа,че е изключено”, коментира още съседката на бияча. 

А в софийската УМБАЛ „Св. Анна” продължава лечението на една от нападнатите от Инджов лекарки.

„Няма опасност за живота й, но възстановяването ще продължи дълго, защото е получила тежки травми, тъй като са й блъскали главата в стената”, казва говорителят на болницата Антон Луков.

Лекарката е в реанимация, а до нея достъп има само лекуващия й колега.

„Агресията срещу медици е безобразие. Вие представяте ли си, колежката е 40 кг. с мокра престилка, отива да спасява човек, през това време някакъв се нахвърля и започва да й слага белезници, да я души и да я блъска. Това е ненормална история. Затова имаме и договор с главната прокуратура веднага да ги уведомяваме, да имаме бързи производства срещу такива лица. Това просто трябва да се пресече. Тя отива да спасява на съседното легло човек“, коментира заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, отговаряйки на въпрос дали има кардинално решение след поредния случай на агресия срещу медици.

„Охранител до всеки доктор няма как да стане. Искаме поне да има бързо възмездие за тези хора, които си позволяват такава агресия. На това държа изключително много – бързо възмездия“, допълни той.