Елитен космонавт напуснал Русия, страхувайки се от преследване

Rzeczpospolita още отбелязва, че заминаването на Алексей Леонов от Русия съвсем не е случайно, имайки предвид някои последни обстоятелства

Алексей Леонов, снимка:colta.ru

Алексей Леонов, снимка:colta.ru

Елитният съветски космонавт Алексей Леонов напусна Русия заради заплаха от преследване. Това пише изданието Rzeczpospolita.

Официалната версия за причините е лечение. Легендарният 84-годишен космонавт твърди, че заминал в чужбина за лечение на бъбреците и нуждата от диализа. Различно мнение за заминаването му обаче има руският адвокат Марк Фейгин.

"В края на краищата, това, което трябва да отбележим по отношение на заминаването от Русия на космонавт Леонов е: не е толкова страшно да си летял в космоса, отколкото да бъдеш в затвора "Лефортово" като обвиняем", пише адвокатът в Twitter.

Изданието още отбелязва, че заминаването на Леонов от Русия в момента изглежда съвсем не е било случайно, тъй като той е бил член на консултативния съвет на инвестиционния фонд Baring Vostok. Както е известно на 15 февруари неговият основател - американският гражданин Майкъл Калви, е бил арестуван в Москва и обвинен в финансови измами, както и в шпионаж.

Освен това на 16 февруари беше съобщено, че има подозрения към още пет топ мениджъри от Baring Vostok.

Превод: Faktor.bg