Борисов: Карантината е наложителна, следващите 3 седмици ще става все по-тежко, мерките трябва да се затягат

Проф. Коста Костов е дал 400 страници доклад на Министерския съвет

Бойко Борисов и проф. Коста Костов

Бойко Борисов и проф. Коста Костов

"Карантината е наложителна, трябва да се добавят нови мерки". Това обяви на извънреден брифинг проф. Коста Костов - координатор на Медицинския експертен съвет към Министерски съвет.

Докладът, който е изготвен, е 400. Той е предаден на премиера Бойко Борисов и е представен на брифинг. Документът е 40 МВ в него има около 100 000 линка, каза шефът на съвета проф. Коста Костов. Той сравни доклада с Лондонската галерия или Ермитажа, където влизайки човек си избира какво да гледа.  

Три раздела има докладът. Първият е препоръки към извънболничната помощ, вторият – препоръки към болниците. В третия раздел общи принципи. Приложените мерки, налагащи социална изолация са необходими, е становището на Медицинския съвет. Удовлетворен съм от свършената работа, докладът е толкова всеобхватен, че от него и един нокът не може да се отреже, каза проф. Костов. Премиерът Бойко Борисов допълни, че продължаването на изолацията е задължителна и с това от "Дондуков" 1 нямат разминаване. "Все още нямаме случаи, в които да връщаме от болниците пациенти. Всичко това е благодарение на всички българи. Ако 3,50 лв. са много, съм възложил 2 млн. маски. Значи за цигари могат да се дават пари, но за маски не може... Ще произведем, ще платим и ще ги раздадем", заяви Борисов. "Не трябва да се влиза в крайности. От ГЕРБ сме дарили 100 000 лв.", отговори премиерът на въпрос за това, дали трябва да се замразят партийните субсидии.