Как се роди чисто новата лаборатория за PCR тестове в „Пирогов“?

Ето медиците, които я създадоха за седмици

Само за няколко седмици няколко медици помогнаха за създаването на чисто новата лаборатория за PCR тестове в „Пирогов“. Как става обработването на пробите и как изглежда на екран положителен тест за коронавирус, показва Даниела Пехливанова от nova.bg.

От месец насам старши лаборант Марияна Ганева почти буквално живее, спи и работи тук – в новооткритата лабораторя. Благодарение и на нейните усилия, Пирогов разполага с чисто нова лаборатория, в която всеки ден се правят по няколко десетки PCR теста. Направена е за по-малко от месец. Мария Ганева пък приема лабораторията като лична кауза, заради което в момента върши работа поне за няколко човека. „Аз отговарям за координацията и много бих се радвала вече да мога да върша лаборантна дейност, защото строителните дейности започват да идват в повече“, обяснява тя.

От сряда в новата лаборатория има нов, скъп и високотехнологичен апарат, който отчита с абсолютна точност пробите, при това в реално време. На практика минути след като започне да обработва материалите от теста, уредът показва дали в пробата има коронавирус. „Всичките диагностики за коронавирус се извършват на такива машини. В реално време се проследява процеса. Това позволява в реално време да се види кой позитивира и кой не. Разбира се, резултата се отчита, когато машината спре, но в процеса още се вижда дали някой ще е позитивен и по кой ген. Предимството е, че още преди да е завършило изследването могат да се вземат мерки и в случай, че се появи някой позитивен, или е в особена среда, могат веднага да се вмземат мерки независимо, че окончателния резултат ще излезе след час“, обяснява професор Ива Угринова, Директор на Институт по молекулярна биология към БАН.

С новия апарат и броя на екипа, всеки ден от тук излизат десетки резултати. А новият апарат е дарен преди часове. „Буквално от вчера получихме еднощедро дарение от Делян Пеевски. Това е апаратура, която ще ни помогне да увеличим своя капацитет и да изследваме повече пациенти. Имахме нужда и той се отзова мигновено“, коментира проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

На помощ са изпратени и  специалисти от Българската академия на науките. И тяхната помощ е безрезервна, тъй като всички са се заели заедно, да превърнат мястото във високотехнологична лаборатория, която да действа и след пандемията. Когато дойдохме установихме, че има много липси просто нова лаборатория. Написах във Facebook и намерих невероятен отклик, кой с каквото може, донесоха си неща от лабораториите“, сподели още проф. Угринова.  

А резултата – работеща, високо технологична и добре оборудвана лаборатория за PCR тестове. Именно те остават най-сигурните за поставяне на диагноза, категорични са медиците от „Пирогов“. По тази причина и нуждата от подобна апаратура е повече от належаща:

Първото от помещенията на лабораторията специалистите наричат ''Мръсното''. Има и причина затова - тук се отварят пробите от тестовете, а специално облечен екип от лаборанти обработват всяка отделна проба. Комуникацията с останалите от екипа става през стъкло.

Всички положителни резултати се съобщават на здравните власти, а след това се казват и от Щаба. Докато работата тук не спира, труд кипи и в цялата болница. В болницата има и 19 заразени медици. За всички тях също се полагат постоянни грижи. „Всички тр са изолирани и слава Богу карат почти безсимптомно заболяването“, каза директорът на „Пирогов“.

Въпреки риска, отдръпнали се от работа няма, а дори напротив. Мария Ганева, която прекарва по над 10 часа на работа не е единствена, а като нея стават все повече медици. Но не защото ги задължават. „Моя първи работен ден е започнал именно в „Пирогов“, на този етаж и при създалата се ситуация мисля, че ние здравните работници трябва да дадем всичко от себе си“, каза още Ганева.

Дали и колко българи ще ръкопляскат довечера за Мария Ганева, За Мария Шрьодер, професор Угринова и професоро Балтов не се знае. От тук обаче са категорични - ще помагат дотогава, докато е нужно.