Комерсант: Битката за Идлиб продължава, но Ердоган и Путин няма за какво да си говорят

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново анонсира внезапно настъпление на турските военни в Сирия. Емоционалното му обещание да плати каквато и да било цена прозвуча ден след като приключи поредният кръг от руско-турските преговори за Идлиб, които според Ердоган засега не са донесли желания резултат, пише "Комерсант".

"Кремъл нарече евентуалната турска операция срещу сирийската армия най-лошия възможен сценарий. Според говорителя му Дмитрий Песков Москва смята да продължи диалога с турските колеги на най-различни нива с цел да не позволи ситуацията в Идлиб да се развива към по-нататъшно нагнетяване", посочва вестникът.

"Комерсант" не очаква скорошна среща между Ердоган и руския президент Владимир Путин, тъй като двамата явно засега няма за какво да разговарят. "Русия не бърза да отвърне на турския ултиматум и да съдейства за връщане на сирийската армия обратно на позициите отпреди настъплението ѝ в зоната за деескалация. Москва изтъква на всички равнища, че действията на сирийската армия в Идлиб са оправдани, защото тя се бори срещу терористичните групировки в духа на руско-турските договорености от Сочи. Двете страни обаче тълкуват различно постигнатите споразумения", обяснява изданието.

Основният спор между Анкара и Москва за момента се свежда до това дали турските наблюдателни пунктове ще останат на територията, контрол върху която пое Дамаск.

"Турция няма да си тръгне", заяви нейният министър на отбраната Хулуси Акар. Според Москва обаче Анкара ще трябва да признае новата реалност, намекна вчера пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров. Докато Анкара и Москва спорят, сирийската армия продължава настъплението си в Идлиб и зоната за деескалация стремително се стеснява от ден на ден", констатира вестникът.

"Вече е късно Турция да воюва за Идлиб, при това Ердоган едва ли е готов да наруши международното право и да воюва със страна-членка на ООН", и то арабска, коментира руският политолог Тимур Ахметов. По думите му Турция реализира концепцията за принудителна дипломация, демонстрира военна сила с основната цел да подобри преговорните си позиции и дипломатическата си тежест.

"Острите изявления на Анкара целят може би да сплашат противника, за да спре офанзивата, а всъщност Турция няма намерение да воюва", смята руският аналитик Яшар Ниязбаев. "Въпросът е пред кого демонстрира решителност Ердоган? Пред Москва, тъй щото тя да не помага на Дамаск окончателно да поеме контрола над Идлиб, или пред Запада, за да си гарантира подкрепата му и да изтласка сирийските сили отвъд 12-те турски наблюдателни пункта?", пита той.

"Москва приканва Анкара да се върне към дипломатическите методи за уреждане на ситуацията в Идлиб. В случай на директен сблъсък между сирийската и турската армия ще спечелят само терористите", заявява пред "Известия" Андрей Красов от ръководството на комисията по отбрана в Държавната дума.

Депутатът от турския парламент Йозтюрк Йылмаз, цитиран от вестника, уверява, че Анкара е готова да продължи диалога с Русия по въпроса, преди да започне военна операция, но времето е малко. "Скоро делегации на двете страни ще се срещнат за трети път, за да се избегне пряк сблъсък между войските им", казва той.

"Москва не бива да подценява ситуацията - Анкара не може да приема повече бежанци от Идлиб. От началото на сирийския конфликт Турция вече е приела на своя територия над три милиона сирийци", изтъква турският наблюдател Енес Байраклъ.

Русия може да стане буфер между Турция и Сирия - сирийците да се изтеглят от наблюдателните пунктове, а спорните позиции да се заемат от руски военни. Тогава Турция ще може да покаже пред своята аудитория, че е накарала сирийския президент Башар Асад да се оттегли от границата, предполага московският експерт по турската политика Юрий Мавашев.

Опасността според него е, че в Анкара набират сила радикални политици и те няма да приемат дори максималното, което може да предложи Русия. Те настояват Анкара изцяло да контролира идлибската зона, както преди. Но това ще означава сирийците да отстъпят от всички позиции, извоювани с много усилия, което никак не устройва нито Дамаск, нито Москва.

"Ситуацията изглежда предстои да бъде обсъдена на най-високо равнище. Ако склони турското ръководство, в началото на март в Техеран ще се състои тристранна среща на върха за уреждане в Сирия, в която ще участват президентите на Русия, на Иран и на Турция", смята "Независимая газета". Изданието се позовава на Михаил Богданов, зам.-външен министър на Руската федерация и специален представител на президента Владимир Путин за Близкия изток и африканските страни.

Експертите гледат различно на рисковете да се развие силов сценарий в Идлиб, посочва всекидневникът. Руският експерт по исляма Кирил Семьонов изразява пред него силни съмнения дали Анкара има готовност за реални военни мерки срещу Сирия.

"Това може да прерасне в пряк конфликт между Турция и Русия, тъй като сегашната правителствена операция в Идлиб фактически е под руско ръководство", смята експертът.