Сензацията около "неизвестните стихотворения" на Вапцаров се оказа фалшива новина

Медии се довериха на Мая Вапцарова, специалисти обаче опровергаха изследванията ѝ

Никола Вапцаров

Никола Вапцаров

Новината за неизвестните произведения предизвика вълна от реакции и медийни "разкрития". Оказа се обаче, че сензацията е поредната фалшива новина. Постави се въпросът за автентичността на стиховете сред специалисти. Племеnницата на поета - Мая Вапцарова е категорична, че те са истински, докато изследователи смятат, че това се отнася само за една от творбите. Директорът на военноисторическия архив във Велико Търново Светлин Радев заяви за "По света и у нас", че нямат информация за съществуването на подобни документи в тяхното хранилище. Въпреки това е напълно възможно те да бъдат в архива.

Познавачите на Никола Вапцаров все още са в очакване на непознатите му творби. Синята тетрадка с откъснатите листове в дома му е доказателство, че те съществуват. Не от нея обаче са стихотворенията, които преди няколко дни бяха обявени за откритие.

"Стихотворението, което е без заглавие и без негов подпис, единствено почеркът доказва, че това е авторски запис. Това е откъс от стихотворението "Хроника", което е една много добре позната творба на Никола Вапцаров", казва Катя Зографова, главен уредник в къщата-музей на Никола Вапцаров. Що се отнася до това есе, което също видях като копие, на мен ми се струва, че това е преводна творба. Другото стихотворение, което е у Мая Вапцарова - "Бунтът кипи" - Вапацаров отрича, че това е негово произведение и то наистина не е.

Племенницата на поета твърди, че се е натъкнала на произведенията в архива във Велико Търново през 2017 г. Тогава проучвала факти, свързани с нейния род. След новината в Държавния военно-исторически архив направили справка за документите, с които Мая Вапцарова е работила. Не намерили стихотворението и есето сред тях. 

"Документите, по които е работила г-жа Мая Вапцарова, най-общо са приети в архива в периода 1966-1970 г. Правя една уговорка, че говорим за не малък брой фондове", коментира Светлин Радев, директор на ДВИА - Велико Търново. Като бивш директор на полицията ген. Васил Василев познава реда, по който се търсят документи и вещи в знаковата сграда на Лъвов мост. Там, според Мая Вапцарова, при разчистване са открити творбите.

Ген. Васил Василев, бивш директор на Националната полиция: Такива влизания и излизания не можеше да се получат и като дойдеше човек, щеше да си представи документ, че идват да търсят, че имат съмнения и ако намерят нещо, горе а кабинета да го представят и да се обадим, на който трябва да дойдат да го видят и да го вземат. Иначе така - дошъл, проверил, чистил, взел, тръгнал си. Малко е несериозно. Честно!
Мая Вапцарова е убедена, че произведенията са именно на Никола Вапцаров.

Как ще бъде доказана автентичността на тези стихотворения?

"Ама извинете, автентичността си личи в тях. В тяхния ритъм, във варианта, в който тези стихотворения са писани. Сега, ако аз тръгна да отговарям на такива противодействия, нашата литература ще си остане такава, каквато е била винаги" възмути се племенницата на поета Мая Вапцарова. На 7 декември ще отбележим 110-годишнината от рождението на големия поет. Затова Мая Вапцарова е решила да съобщи сега за непознатите творби.