Дмитрий Медведев с втора визита в България - какво ще прави руският премиер у нас

Енергетика, инфраструктура, туризъм и наука ще са сферите, които ще дискутират руският премиер и министър-председателят Бойко Борисов

Засилени мерки за сигурност в столицата в навечерието на официално посещение на руския премиера Дмитрий Мдеведев у нас, с който ще пристигнат и ключови министри ден след националния празник.

Визитата му е по покана на българския премиер Бойко Борисов. Програмата на Медведев включва среща на „четири очи“ с президента Румен Радев и премиера Борисов. След срещата в Министерски съвет ще бъдат поднесени венци пред Паметника на незнайния воин.

Това ще бъде второто му посещение в България - за първи път Медведев посети страната ни през 2008-ма година като част от тогавашната делегацията на президента Владимир Путин, информира Би Ти Ви. 

Още с поздравленията си по случай националния празник на България Медведев изрази увереност, че активната работа на правителствата на Русия и България ще продължи да подпомага за укрепването на взаимодействието в търговско-икономическата и инвестиционната сфера и ще създаде благоприятни условия за напредъка по проекти в областта на eнергетиката, инфраструктурата, промишлеността, науката и културата.

Продължението на газопровода “Турски поток” през България и доставките на руски газ за хъб “Балкан”, както и рестартирането на проекта за АЕЦ “Белене” ще са основните теми на разговорите на руския министър-председател Дмитрий Медведев и българския Бойко Борисов.

“Ще бъдат подписани няколко документа, в това число и двустранно споразумение за социално осигуряване”, каза н.пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Русия в България.

Той отбеляза, че едва ли ще има подписване по газовите проекти, понеже е рано.

„Да не пришпорваме събитията. Мисля че в бъдеще това е възможно, едва ли при това посещение. Ако има желание, значи ще има и резултат. И честит празник на братска  България!”, заяви Макаров.

По време на официалното посещение ще бъдат обсъдени актуални въпроси на търговско-икономическите отношения, на инвестициите, от научно-техническата област, културно-хуманитарни въпроси, както и осъществяването на съвместни проекти в енергетиката, промишлеността, селското стопанство, туризма.

В делегацията на Медведев ще бъдат включени представители и на руския бизнес.

При предишното си посещение преди 11 години Дмитрий Медведев идва у нас като първи вицепремиер от делегацията на Владимир Путин и председател на съвета на директорите на „Газпром”. Именно тогава в София беше подписан договорът за изграждането на „Южен поток”.

Последното десетилетие София и Кремъл бе белязано от драматични обрати в политическите отношения. Двете страни охладиха комуникацията, след като заради вътрешни и външни фактори не успяхме да реализираме ключовите енергийни проекти Бургас-Александруполус, „Южен поток“ и „АЕЦ “Белене“.

През последните две години се наблюдава бавно възстановяване на прекъснатите отношения. Това е свързано с желанието на София да се върне към реализацията на съвместните проекти в енергийната сфера. Стъпка за стопяване на леда беше направена с последователните визити на Радев и Борисов в Русия през май 2018 г.

След срещите с президента Путин настъпи нов етап в развитието и на съвместните енергийни проекти. Първо България отново започна да работи по проекта „АЕЦ “Белене“, а в последствие Руската федерация обяви, че ще строи разклонение за газопровода „Турски поток“ през България. Става дума за над 470 километра, по които се планираше изграждането на нереализирания „Южен поток“ .

Във вторник Дмитрий Медведев и Бойко Борисов ще открият туристически форум. Ще бъдат подписани и конкретни документи. Тяхното съдържание засега се пази в тайна.