Мехмед Дикме: Службите проспаха най-голямото предизвикателство за етническия мир през последните 30 г.

Мехмед Дикме

Мехмед Дикме

„Време е обществото да се събуди и да дойде денят на изборите. За всяка една дата може да има „за“ и „против“. Партии, които знаят, че няма да са в следващия парламент, са против по-ранното гласуване. Ако има сняг, как хората ще отидат до урните? Президентът е взел решение и политическите формации трябва да се съобразяват с нея“. Това заяви лидерът на ДЕН и бивш земеделски министър Мехмед Дикме. 

„Пандемията ще повлияе на изборите, защото ще попречи на срещите на политическите формации с избирателите. Колкото и да се отрича, трябваше да се търси гласуване по пощата, както и вот в рамките на повече от един ден. Не знам кой как е разбрал думите на Царя за 800 дни, но бизнесът ще ви каже, че по негово време се живееше най-добре. Благодарение на управлението му и с усилията на предходното правителство на Иван Костов страната ни влезе в НАТО“, каза още Мехмед Дикме. 

„ДЕН не е еднодневка и не е създадено само за тези избори. Решението за движението взехме след случая с Росенец. ДПС трябва да бъде гарант за запазване демокрацията в страната. В Росенец обаче не се случи така. Тогава бяха докарани хора, които не беше ясно за какво протестират. Не знам защо службите го проспаха. Това беше най-голямото предизвикателство за етническия мир в страната за последните 30 години. Не може да използваш етническата карта, за да пазиш имота си. Аз уважавам Касим Дал и не знам дали той, или аз имаме по-голяма вина за това, в което се превърна ДПС. Не съм канил Касим Дал и Лютви Местан на учредяването на ДЕН, но и за двамата няма да чуете от мен лоша дума. Аз не събирам отцепници от ДПС, а искам да се даде път на младите. И Касим Дал, и Лютви Местан са добре дошли, ако решат, знаят моя телефон, който е отворен за тях. Възпитан съм да помагам на хората, а не да преча. Не съм се срещал с Цветан Цветанов. Познавам го, включително и Бойко Борисов, и Ахмед Доган. С него не съм се чувал отдавна“, коментира бившият земеделски министър.