Мехмед Мехмед: Христо Иванов победи ДПС, като ги измества от тяхната балансираща позиция

 „Сравнявайки изборните резултати от предишни избори, виждаме, че ДПС в тези избори не показа най-силното си и най-доброто си представяне, може да се каже, че Христо Иванов ги победи, като ги измества от тяхната балансираща позиция“, каза пред БНР Мехмед Мехмед, политолог.

По думите му гласовете на отцепили се от преди съмишленици на ДПС може би сега са се прелели като гласове към новата формация на Слави Трифонов.

„Те са отишли към „Има такъв народ“ и „Демократична България“ тези гласове на отцепници от ДПС. Вотът на гласувалите в Турция се припокрива от миналите избори – те отиват за ДПС и за ГЕРБ след това.

Сегашните резултати на ДПС трябва да му покажат, че козметичните промени не са достатъчни, че това не може да убеди избирателите, че ДПС не е партия от обръч от фирми. Избирателите в смесените райони търсят нещо ново, търсят алтернатива, нов морал“, посочи в „Преди всички“ Мехмед.

Според него ДПС винаги е успявало макар и неформално да се сработи с управляващите, но сега е различна ситуацията:

Не се знае дали ще има коалиции – при условие, че всички казваха, че с никого няма да се коалират, или пък ще има нови избори, но ако има безпринципни коалиции, това ще разочарова много хората, смята още политологът.