Менда Стоянова призна: За 2019 българите са изтъркали билетчета за 1 200 000 000 лева

Не парламентът, а Комисията по хазарта носи отговорност, че Божков е нарушавал закона

Менда Стоянова

Менда Стоянова

Хазартната игра „Лотария“ става държавна. Не виждахме причина да има отлагателен период. Целта е да спре тази лудост, която се вихри по магазинчета и пощи, където възрастните получават пенсиите си. Това коментира депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Тя посочи, че 1.200 000 000 000  са похарчени от българите за билетчета през 2019 година.

Според приетите промени в закона за хазарта, дистрибуцията на билетчета да се извършва от всеки продавач ще бъде спряна. Тотото може да си направи тото-пунктове, може да разшири мрежата си, но тези места ще бъдат с ясни обозначения, че това е хазартно място и какви са забраните трябва да се спазват, уточни Стоянова. 

Хазартът не е забранен, мекият хазарт винаги се използва да подпомага спорта. Тоест, ако хората са решили да дават пари за мек хазарт, тогава техните пари ще отидат в държавната хазна и ще се използват за спорта, а част от тях ще отидат и в раздел „култура“.

На въпрос на водещата защо точно сега  държавата тръгна срещу Божков и неговия бизнес, Менда Стоянова обясни: Комисията по хазарта е трябвало да контролира как са изпълнявани законите. Бизнесът на Божков е бил толериран – може да се прави такова предположение, предвид укритите 500  мил. лева задължения към държавата. Комисията е действала извън закона – за това няма как да носи отговорност Народното събрание.