Меркел и Заев запазиха мълчание след срещата в Берлин

Няма все още информация дали е била определена дата за началото на преговорите за еврочленство

Без изявления за медиите приключи 40-минутната среща на премиера на Северна Македония Зоран Заев и германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. Една от ключовите теми трябваше да бъде датата за започване на присъединителни преговори на Северна Македония с ЕС.

Засега няма официални информации ще бъде ли определена дата за начало на преговорите на предстоящата среща на Европейския съвет на 20 и 21 юни в Брюксел.

Преди днешната среща с Меркел премиерът Заев каза вчера на среща с германски предприемачи в Берлин, че отлагането на началото на преговорите с ЕС ще има отрицателни последици за страната, ще постави под въпрос стабилността на управляващата коалиция и ще "налее гориво" в ултранационализма. Заев каза, че правителството на Северна Македония очаква започване на присъединителните преговори с ЕС през юни тази година, както е записано в декларациите на Съвета на ЕС миналата година.

На срещата на германския канцлер Ангела Меркел с премиера на Северна Македония Зоран Заев в Берлин бе проведен разговор за двустранните отношения, а фокусът бе поставен и върху "въпрос от външната и европейската политика", съобщи кратко кабинетът на канцлера Меркел, цитиран от агенция МИА.

В съобщението не се уточнява становището на Меркел за очакванията на правителството на Северна Македония за определяне на дата за започване на присъединителни преговори с ЕС.

Посочва се, че Германия и Франция са си поставили за цел укрепване на стабилността на балканския регион и важна стъпка в тази посока бе разрешаването на спора с Гърция за името "Македония".

Македонската редакция на "Дойче веле" обаче съобщи, цитирана от "Фокус", че Заев е получил обещание, че през септември Бундестагът ще даде зелена светлина на началото на преговорите за македонското членство в Европейския съюз и поздравления за резултатите на правителството.

От македонското правителство заявиха, че са доволни от това, което са чули от Меркел по време на срещата. В официалното изявление на правителството се посочва, че септември остава месеца, в който Бундестагът ще обсъди и е вероятно ще одобри започването на преговорите със Северна Македония за влизане в ЕС. Няма информация за това дали позицията на министър-председателя на югозападната ни съседка се е променила с оглед новата ситуация. По-рано Заев предупреди, че ще подаде оставка, ако не страната не получи дата за преговори през юни.

МИА съобщи преди два дни по свои източници, че вече не Франция, а Германия е големият противник на започването още през юни на преговори със Северна Македония за членство в ЕС. Междувременно 13 външни министри на страни членки на ЕС (сред тях България) настояха ЕС да започне преговори за членство през юни със Северна Македония и Албания. Вчера обаче холандският парламент отхвърли възможността преговорите с Албания да започнат през юни, но даде зелена светлина за Северна Македония.