Метеоролозите очакват екстремни явления през 2020 г.

Свидетели сме на безпрецедентни по своята продължителност и интензитет пожари в Австралия

Светът може да се сблъска през 2020 г. и през следващите десетилетия с екстремни метеорологични явления с далеч по-сериозни последствия от по-рано. Това заяви в Женева генералният секретар на Световната метеорологична организация (СМО) Петери Таалас, предаде ТАСС, цитирана от БНР.
 
Ако не бъдат взети мерки за ограничаване на вредните емисии, то температурата към края на настоящото столетие ще се повиши с 3 до 5 градуса по Целзий, предупреди той.
 
„2020 г. започна с това, с което приключи 2019-а – със събития, оказващи силно влияние върху времето и свързани с климата“, подчерта шефът на СМО. Той припомни безпрецедентните по своята продължителност и интензитет пожари в Австралия, за която миналата година бе най-топлата и най-сухата в историята на метеонаблюденията.
 
„За съжаление очакваме да стане свидетели на още по-екстремно време през 2020 г. и идните десетилетия. Екстремното време ще се подхранва от рекордни нива на парникови газове в атмосферата“, посочи Таалас. Той отбеляза, че от началото на съвременните изследвания през 1850 г. средната глобална температура се е повишила с около 1,1 градуса по Целзий и предупреди за значително затопляне в бъдеще.
 
"В крайна сметка приписваме тези тенденции на човешката дейност почти на 100%. Те очевидно са ефективно антропогенни (създадени от човека) в този момент ", отбеляза Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания на НАСА.