Международният съд на ООН: Искът на Иран да си възстанови замразените в САЩ милиарди долари е допустим

Съдът единодушно отхвърли предварителното възражение в некомпетентност, подадено от Съединените щати.

Международният съд на ООН в Хага сметна за допустим иска на Техеран да си възстанови замразените в САЩ авоари от милиарди долари, предаде Франс прес.
С вчерашното решение съдиите отхвърлиха предварителните възражения на американската страна срещу допустимостта на иска. Според Вашингтон "ръцете на Иран са омърсени" от предполагаемите му връзки с тероризма, а Международният съд не притежава нужните за това дело компетенции.
Съдът ще има още заседания, за да реши дали Иран може на практика да си върне 2 милиарда долара, замразени през 2016 г. от Върховния съд на САЩ.
"Съдът единодушно отхвърли предварителното възражение в некомпетентност, подадено от Съединените щати. Съдът смята също, че има компетенциите да се произнесе по случая", заяви председателят на съда Абдулкауи Ахмед Юсуф.
Ислямската република започна тази процедура срещу САЩ в Международния съд през юни 2016 г., за да бъдат деблокирани средствата му. В жалбата си тогава Техеран изтъкна, че Вашингтон е нарушил двустранно споразумение, подписано през 1955 г. от шаха на Иран и американското правителство и отнасящо се за икономическите връзки и таксите за консулски услуги.
Днешното решение на съда може да изостри напрежението между двете държави, които не поддържат дипломатически отношения от 1980 г.
През април 2016 г. американският Върховен съд упълномощи конфискацията на близо 2 млрд. долара от замразени ирански средства в Ню Йорк и равностойни на облигации, в които е инвестирала иранската централна банка.
Американски съдилища решиха, че тези суми трябва да бъдат блокирани за обезщетяване на американци, които са станали жертва на терористични атаки, подготвени или подпомогнати от Иран - мярка която Техеран обяви за незаконна.
САЩ смятат решението на съда за своя победа, защото съдът отклони много неоснователни искове на иранската страна и значително ограничи останалите, заяви ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент, цитиран от ТАСС. /