Михаил Константинов: 3 000 машини за гласуване няма как да бъдат проверени

Аако дори един единствен избирател в една секция не може или не иска да гласува с машина, ние трябва да му осигурим хартиена бюлетина. 

Това заяви проф. Михаил Константинов, председател на Борда на директорите на „Информационно обслужване“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

 "Сертифициран орган, който да извърши сертификацията  на машините за гласуването на евроизбори, ако мога да кажа така – няма. Тоест тук трябва ад хок за конкретния случай да се свика някакъв колектив от експерти, който да оцени сигурността и приложимостта на хардуера и софтуера на тези машини. Предполагам, че той ще включва специалисти от БАН, от Техническия университет в София и може би от нашето дружество.
Тъй като 3 000 машини няма как да бъдат проверени една по една, обикновено в такива случаи се прави извадка. Примерно се избират 5 или 10 на 100 от машините по случаен начин и се проверява тяхното функциониране. Проблемът е, че преди това те трябва да бъдат заредени със съответния софтуер. Доколкото разбирам, процедурите за това са започнали, но това изисква време. Така че когато от фирмата „Сиела Норма“ са готови със зареден софтуер за всяка машина, тогава може да се направи някаква извадка от тези 3 300 машини, да се избере известен брой и да се проверят как действат. Аз само малко се безпокоя от сроковете, които са заложени, защото тези машини трябва да започнат да бъдат разнасяни по тези 3 000 секции, някъде на 24-и и най-късно на 25-и май трябва да бъдат там. Проблемът е, доколко ще могат да се запознаят секционните комисии, все пак са новост за тях тези машини. И доколкото разбирам фирмата предвижда по един специалист да стои в близост наоколо, който при нужда да бъда извикан да окаже помощ. Това обаче е много деликатен въпрос, защото този специалист не може да стои при машината и да обяснява как се гласува, защото с това може да обяснява не само как, за и за кого да се гласува. В този смисъл е много деликатно присъствието на други хора.

Нещо повече, не би трябвало тези специалисти, които ще отговарят за машините, изобщо да са в изборните секции. Те трябва да стоят някъде, да имат готовност да бъдат повикани, ако нещо се случи. Искам да припомня на нашите слушатели, че във всяка секция ще има и хартиени бюлетини за гласуване и така ще бъде, доколкото разбирам, до края на света. Не е ясно как ще се откажем от хартиените бюлетини, защото правото на глас е сред основните демократични права в една държава. И ако дори един единствен избирател в една секция не може или не иска да гласува с машина, ние трябва да му осигурим хартиена бюлетина. И тъй като не знаем, колко ще бъдат тези избиратели, които няма да гласуват машинно, доколкото разбирам, е предвидено да осигурим толкова бюлетини, колкото са и избирателите по списък, плюс един резерв от 10 на 100. Това на национално ниво прави над 7 милиона бюлетини. Тоест същият брой бюлетини, както ако нямаше машинно", заяви експертът.