Миков бесен на БСП: Парламентът трябва да работи дистанционно, другият вариант е в залата да влизат живи, мъртви и болни

Нищо няма да стане, ако се разтълкува по друг начин една буква в конституцията

Михаил Миков

Михаил Миков

"Парламентът ни трябва да функционира, защото той е в центъра на управлението. Депутатите трябва да присъстват в Народното събрание, за да се чувстват свободно. Не мога да разбера защо буква в конституцията спъва нормалната работа на народните представители. Като бях председател на НС, съм броил физически депутатите и тогава възниква спор, дали физическото присъствие е достатъчно, за да се брои за кворум". Това заяви бившият председател на парламента Михаил Миков в предаването "Свободна зона" в ТВ Европа.

"Има висши конституционни ценности, които трябва да се спазва. Сред тях е и работата на Народното събрание. Какво пречи поне комисиите да работят? Целта е събиране да не се събират на едно място. Ние сме парламентарна република и няма как да работи без депутатите. Ако не може да се гласува дистанционно, остава живи, мъртви и болни да ходят на работа, за да функционират. Чудно е как може в Испания и Румъния да се гласува дистанционно и да си тълкуват конституциите, но не и да ги нарушават. парламентарни решения имат по 48 депутати и могат да свикат заседания. Какво означава да се ходи в НДК? Дали ще се влиза по групи да се гласува, нали пак депутатите ще имат достатъчен контакт?", попита реторично Миков по повод идеята на БСП да се гласува по групи в пленарната зала. Припомняме, че ръководството на "столетницата" е против дистанционното гласуване. 

"Няма опасност от тайни заседания. 97 от пленарните обсъждания са явни, а и в този период мисля, че няма да се наложи до тях. В противен случай, може да се въведе от специалистите тайна група и да се гласува, както в НАТО, предполагам. Само афиширането да има парламент е едно, но никой от БСП не ме е питал. Който иска, да си живее със собствените си представи за нещата. Трябва да се постави въпросът как ще функционира Народното събрание. Аз в момента съм в Кула, Видинско и пак присъствам в предаването", каза още Миков.