Михаил Миков: Вземе ли властта БСП, Румен Овчаров ще решава какво ще се случва в държавата

„Има много кандидати за Националния съвет и затова ще си дам отвод. Трябва да се даде път на младите. Аз съм заявявал мнение. Човек може да е социалист и без да е в Националния съвет. В БСП се създадоха тежки междуличностни вражди. Призивите за единство са доста лицемерни. 4 години се помпаше партийната нагласа. Нека да има удобни хора, които да ръкопляскат и поне да има събрания на Националния съвет. Имам резерви спрямо курса, който поема БСП. Отсъства анализ какво е финансовото състояние на партията. На първо място обаче е политиката, която се генерира, за да се победи не само ГЕРБ, а и десницата. Няма как изборите да не са на 28-и март 2021 г. Моите наблюдения са, че ГЕРБ успява да консолидира някакво мнозинство в парламента. Аз не можах да открия червените линии, които очертават хората или партиите, с които БСП не трябва да влиза в коалиция“. Това заяви Михаил Миков от БСП пред Канал 3. 

„В доклада си Корнелия Нинова дори не говореше за предсрочни избори, а за предстоящи. През последните 30 години предсрочните избори не са идвали заради протести, а след загуба на мнозинство. Протестите само създават обстановка дали вотът ще е предсрочен, или редовен. Дано общественото недоволство да се прелее към БСП, но все очертава фрагментация в парламента. Аз партньорите на БСП ги видях, когато председател на „БСП-лява България“. Ако днес БСП иска да вземе властта, трябва да прави големи компромиси. Партията не е политически проект като СДС, НДСВ или ГЕРБ. Когато БСП започне да играе като политически проект, крие реален риск за оцеляването ѝ. При едно управление на БСП Румен Овчаров ще е човекът, който ще казва какво ще се случва в държавата. Той е на много високо ниво и може да погледне „Дондуков“ 1 отвътре“, коментира Миков, като допълни, че и днес бившият енергиен министър е основен идеолог в „столетницата“. 

„Не приемам идеята за президентска институция. Това е моята позиция още след спечелването на изборите за втори път от Георги Първанов. Не бива да допускаме еднолична власт и връщане на Тодор Живков. Има хора които мечтаят за силната власт и едноличната власт. Хаосът и безредието водят до подобни очаквания, но аз не съм сред тях. Най-големият въпрос е кои са хората, които могат да намерят пътя към независимостта на институцията, за която отговаря, но и към взаимодействие с останалите“, каза още Михаил Миков.