Милен Керемедчиев: Руските дипломати не са шпионирали армията ни, бяха изгонени по други причини

Стигна се до антагонизъм и намеса на Тръмп в Източна Европа, няма лидер, който да не се е върнал от Белия дом с американско оръжие

Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев

"За да проследим сагата с руския шпионски скандал, трябва да видим как българската армия се е превъоръжавала за последните 4 години. Голямата дилема беше дали да купуваме Ф-16 или Грипен. Реално няма опасност и притеснение в ГРУ относно рязкото повишаване на бойния ни капацитет така, както в Полша". Това заяви бившият зам.-министър на МВнР Милен Керемедчиев пред Нова ТВ. 

"Не смятам, че говорим за реално шпиониране и това не е повод дипломатите да бъдат изгонени, че са се интересували от армията ни. Те са представители на търговското представителство в Русия и реално не са се занимавали с дипломатическа дейност. Има много голямо усилване на дейността на руските служби на Балканите през Сърбия, която е техен плацдарм. В Гърция също бяха изгонени дипломати, Северна Македония пък преговаря за членство в ЕС и разбърква картите на Русия на Балканите. Спомняте си и в черна гора какви проблеми имаха с руския шпионаж. Ние сме част от това. България реагира рязко, защото сблъсъкът става неминуем", обясни дипломатът.  

"България от години се опитва да играе положителна роля във всеки конфликт и да бъде добре с всички. За съжаление се стигна до такъв антагонизъм и намеса на Доналд Тръмп в Източна Европа, че няма лидер, който да не се е върнал от Белия дом с американско оръжие. Близкото сътрудничество на Турция и Русия в същото време притеснява НАТО. Неслучайно беше създаден координационен център във Варна. България няма как да бъде приятел с всички и да едновременно "yes, sir", "да, товарищ", каза още Милен Керемедчиев.