Министър Ангелов, спрете се! Хората са принуждавани да ходят на работа с COVID-19 !

Здравният министър Костадин Ангелов изнесе гневна реч пред Нова телевизия. Разбрахме, че не трябва да вярваме на "единичните случаи" на заразени, които не са намерили помощ от здравната система, че борбата с коронавируса може да бъде спечелена с единна стратегия, с един пълководец, че електронни направления ще има в края на другата седмица.

Очевидно пълководец в битката е той, но какво да правят болните днес.

Той добави, че PCR тестът е достъпен и абсолютно безплатен за хора със симптоми.

Министър Ангелов, спрете се. Хората са принуждавани да ходят на работа с COVID-19. Можем да ви дадем конкретен пример, от столичния жк. "Младост". Личен лекар е отказал не само направление за PCR тест, но и даде болнични на жена в тежко състояние и всички симптоми. Тя не е имала пари и да си плати такъв. Принудена да ходи на работа, за да не я загуби, в търговската мрежа.

Министърът коментира лежерно и случая на семейство, останало дни наред без болнична помощ, като заяви, че личните лекари сами преценят кои случаи са спешни.

Системата е претоварена, предупреждавахме, че това ще е се случи, ресурсът на системата не е неизчерпаем. Всеки може да звънне на личния си лекар, той ще го насочи към органите на РЗИ - те извършват PCR тест ", каза той.

Той добави, че PCR тестът е достъпен и абсолютно безплатен за хора със симптоми 

Проф. Ангелов коментира и координацията между лечебните заведения в страната.

"Вече съществува координация между лечебните заведения в страната. Такъв денонощен координационен център, който докладва за свободните места има в София. Той работи чрез електронна система. Има такъв център и във Варна", коментира той.


По-рано Нова телевизия разказа една история... 
Боряна Николова, съпругът и детето й са на домашно лечение. В един момент обаче мъжът се влошава и се налага хоспитализирането му.

„Мъжът ми се почувства зле. През цялото време бяхме под индиректното наблюдение на личния лекар. По негова преценка се стигна до извода, че вероятно е по-добре да бъде настанен в болница. Аз набрах тел. 112, за да заявя посещение вкъщи. Описах всички симптоми и цялостното състояние на съпруга ми. От Бърза помощ веднага ми заявиха, че не знаят кога ще могат да дойдат”, сподели жената.

Семейството няма направени PCR тестове по няколко причини – лабораториите са натоварени, личните лекари не дават направление, РЗИ също не са направили тест. Настаняване в болница обаче без направен тест за коронавирус е невъзможно.

„Системата е претоварена, предупреждавахме, че това ще е се случи, ресурсът на системата не е неи