Кахърен Красен Кралев: Спортът може да загуби 3 милиона заради Закона за хазарта

По думите му всеки лев за спорта е важен

Красен Кралев

Красен Кралев

„Не мога да скрия, че съм притеснен. Изключително добре разбирам моралните аргументи на вносителите на промените в Закона за хазарта и ги споделям. Но ми се струва, че нещата тук са много по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед. Много внимателно съм изчел всички аргументи на спортните федерации, на спортисти, на политици, на гражданите в социалните мрежи. Много добре знам каква е обстановката и настроението. В интерес на истината съм малко изненадан, че всички коментират основно последиците върху частния сектор. Като че ли се забравя фактът, че Българският спортен тотализатор е най-големият спомоществовател на българския спорт“. Това коментира министъра на спорта Красен Кралев по време на съвместна пресконференция със спортния тотализатор и футболния съюз, на която бе представено партньорство за осигуряване на топки в трите футболни лиги и в школите.

Той посочи, че Бюджетът на Министерството на спорта за тази година е 75 млн.лева, а от спортния тотализатор идват 27,5 млн.

„Това прави около 1/3 от бюджета за спорт. Тези пари са планирани на 1 януари, договорени са бюджетите на федерации, клубове, за домакинства, за масов спорт и т.н. Няма начин една такава забрана да не се отрази на оборотите. Както на частните оператори, така и на държавния оператор“, заяви министърът.

Кралев отбеляза също, че бюджетът на тотализатора е около 160 млн. годишно. От тях 120 са от цифровите лотарийни игри и 40 млн. от моментните лотарийни игри, т.н. билетчета.

„Ако оборотът спадне примерно с 10%, а аз мисля, че ще е с много повече, но това трудно може да се изчисли в момента, това ще доведе до неизпълнение на нашия бюджет в размер близо 2,8-3 млн лева. За нас това е огромна сума. Ако една частна компания може да понесе 20-30% загуби, възстановява се, прави си друга стратегия и през следващите години може да се развие, тотализаторът и Министерството няма от къде да компенсират тези 3 млн. лв. Няма от къде да ги вземем, което значи, че няма да можем да си изпълним бюджета. Не искам да давам окончателно мнение, в момента нашите експерти работят по становище, което ни е изискано от Народното събрание. Но ми се струва, че ако думата забрана се замени с регулация, нещата ще си дойдат на мястото“, каза Кралев.

Министър Кралев подчерта, че всеки лев за спорт е ценен и за това трябва да се внимава много какво ще се случи с Българския спортен тотализатор.

В момента тече обществено обсъждане на предлаганите от вицепремиера Валери Симеонов промени в Закона за хазарта и в Закона за радиото и телевизията, които да ограничат рекламата на лотарийни игри, местата за продажба на билетчета и обявяването на данни за печелившите. Сходен законопроект внесоха и от Демократична България.