Министър на Орешарски: Не искам да вярвам, че държавните ни мъже си играят на дребнотемие

Няма нищо лично във въпроса на Гешев към КС за президента, смята Зинаида Златанова

Зинаида Златанова

Зинаида Златанова

Може ли Конституционният съд да разследва президента за държавна измяна – това питане на Иван Гешев в контекста на неговата активност като главен прокурор. Това заяви в студиото на Би Ти Ви бившия правосъден министър на кабинета Орешарски Зинаида Златанова.

С този въпрос Гешев казва: Дайте рамка за всеки президент какво означава „държавна измяна“. Не искам да вярвам, че държавните ни мъже си играят на дребнотемие, подчерта тя.

Златанова припомни, че преди избора на Гешев за главен прокурор, е бил зададен въпросът: какво се крие зад отказа на президента да подпише указа за назначаването на Иван Гешев. И тогава тя е отговорила, че не намира нищо лично и така и се оказа. 

Този случай е огледален – не намирам някаква преднамереност в действията на главния прокурор. Първо – аз поне не зная някакъв казус, в който президентът да бъде поставен в някакво нарушение, да има някаква злободневност. Второ – предишният президент Плевнелиев беше поставян два пъти в ситуация да се обсъжда неговия интегритет. Първият – когато НАП започна да проверява данъчното му поведение преди да стане президент, което силно го възмути. Вторият случай – когато се заговори за предателство на интересите на държавата, когато той беше разкрит, че е провел разговор неоторизирано от никого с голяма чужда фирма, която водеше дела против българската държава. Но и двата случая затихнаха, припомни Зинаида Златанова.