Министър Павлова: Отваряме дома на Българското председателство на 21 май за всички граждани

В специалния ден най-важните гости в НДК ще са хората

„НДК, домът на Българското председателство, отваря врати за всички граждани на 21 май. Тогава най-специалните гости на председателството ще са гражданите.  Специално внимание ще обърнем и на най-младите ‚делегати“ през този ден - учениците“.
Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.  Събитието се организира в партньорство със Съвета на ЕС и Европейската комисия като всички гости ще имат възможност да получат информация и материали за Европейския съюз. Вратите на НДК ще бъдат отворени за граждани между 9 и 16 часа.
„По време на посещението гражданите ще могат да видят

знаковата за председателството зала 3, в която заседават лидерите на Европа

Именно в тази зала се проведоха и продължават да се развиват най-важните дебати за бъдещето на Европа, за младите хора, за сигурен и стабилен Европейски съюз, за европейката перспектива и свързаност за Западните Балкани, за цифровата икономика и умения, които са приоритетите на Българското председателство и водещите теми в европейския дневен ред през първата половина на 2018 г., докато страната ни оглавява Съвета на ЕС“, посочи още министър Павлова. Посетителите ще могат да се снимат на масата, където по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май ще седят германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Ще могат да се видят и останалите заседателни зали, в които са поставени емблематични произведения на изкуството.  
В НДК има над 80 ценни произведения на изкуството, създадени специално за интериора на Двореца на културата от водещи български творци от втората половина на XX в. В Деня на отворените врати посетителите ще видят творенията на едни от най-утвърдените български майстори Дечко Узунов, Марин Върбанов, Светлин Русев, Павел Койчев, Теофан Сокеров, Антон Дончев, Димитър Киров, Иван Кирков, Христо Стефанов. 

zala_ndk.jpg

Знаковата за Българското председателство зала 3 в НДК, в която заседават лидерите на ЕС. Всеки гражданин ще може да я види на 21 май, Денят на отворените врати в двореца на културата.