Министър Петкова: Никой не е направил повече за междусистемните газови връзки от управлението на Борисов

Проектът България - Сърбия е много важна интерконекторна връзка, посочи още тя

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Именно правителствата на Борисов са направили най-много за междусистемните газови връзки със съседните страни. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев за етапа на изграждане на интерконекторите за природен газ между България и съседните държави, предава "Труд". Министърът заяви, че няма спомени назад във времето в последните 30 години да е била факт някоя от междусистемните връзки. 

"Вие сте прав, че много отдавна се говори в България за изграждане на междусистемните връзки със съседните на нас страни. Много дълги години нито една междусистемна връзка не беше изградена. Пропуснахте един от интерконекторите и това е този с Румъния. Той стана факт през ноември 2016 г. Това беше първата междусистемна газова връзка, която българската страна има със съседна своя страна. Тази интерконекторна връзка стана факт отново в мандата на премиера Борисов. Що се отнася до другите много важни проекти, които дават сигурността на доставките по отношение на България, не само на България, но и на целия регион - те са изключително важни приоритети", каза още Петкова.

Тя коментира и проекта за Интерконектор Гърция - България.

"Същинската част по неговата работа започна декември 2015 г. От този период до настоящия момент се извървя изключително важна и тежка процедура, свързана с осигуряването на финансирането, защото знаете, че такива проекти отнемат много сериозен ресурс.  Българското правителство предостави държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" бяха осигурени 39 млн. евро. за този проект,  45 млн. по Европейската пограма за свързаност. Така че всичко това, което трябваше да бъде направено по отношение на финансирането, ние го направихме", подчерта енергийният министър.

"Към настоящият момент е разчистено трасе от 170 км, от общо 182 км . трасе. 128 км са разнесените тръби по трасето, 101 км са заварените тръби. От тук нататък продължават дейностите по ръчното и машинното заваряване. Да, вие сте прав, договорът трябваше да приключи края на месец април 2020 г., но с оглед на пандемията, безспорно ще наложи промяна в този срок, която не може да продължи по-дълго от края на 2021 г.", коментира още министър Теменужка Петкова. 

Министърът коментира и проекта България - Сърбия, като изтъкна, че "тази интерконекторна връзка е изключително важна", допълни тя.