Министър Петкова: От 2021 г. България ще има нов източник на природен газ - азерски

По думите й проектът за интерконектора Гърция-България е много важен за нас

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

България е с едни от най-добри макроикономически показатели и в тази криза. А Бюджет 2021, който предлага нашето правителство, е адекватен на ситуацията – отговаря на потребностите на обществото. Това коментира в студиото на Нова ТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя изтъкна, че обектите в енергетиката са стратегически, имат специални планове за действие в критична ситуация. 

Хората трябва да са спокойни, създали сме организацията и съответните действия при критични ситуации. Колегите, които работят в АЕЦ „Козлодуй“, имат необходимото чувство за отговорност и осъзнатост къде работят, не трябва да имаме никакви притеснения за това, обясни Петкова и добави, че не са обмисляне специални мерки или ограничения за хората, които работят на стратегически важните за страната обекти. 

Петкова коментира и важните енергийни проекти, като посочи, че те имат отношение към развитието на българската икономика. Те ще позволят на страната ни да запази мястото на газовата карта на Европа, като диверсификацията на газа ще ни осигури по-добри условия и по-добри цени. 

През 2013 г. „Булгаргаз" сключи договор със СОКАР за доставка на 1 млрд. куб. м. газ .Тя трябва да започне от 1 януари 2021 г. Важното за България е, че от новата година на пазара ще има друг източник на природен газ - от Азербайджан,  заяви енергийният министър и уточни, че въпреки че газовата връзка с Гърция няма да е готова навреме, българските потребители ще имат достъп до алтернативи на доставките от Русия, като обясни закъснението с кризата около коронавируса.

Възможността да се доставя природен газ от различни страни, това означава, че България никога няма да остане без газ, което е важно и за бизнеса, и за потребителите, подчерта енергийният министър.

Тя изтъкна, че  приоритети на сегашното управление са да пази здрави хората и да продължи българската икономика да работи. 

Никой от колегите не е спрял да работи нито за миг в тази посока. Виждате колко мерки бяха предприети, за да се справим с тежката ситуация, поясни Петкова. и призова да бъдем отговорни и да спазваме мерките. И допълни, че МВФ е оценил работата на правителството по време на пандемията като много добра.

Петкова и обясни, че цената на топлото и тока няма да бъде променена. Ако се наложи на хората да останат вкъщи за известно време, трябва да са спокойни, че няма да има проблем с изплащането на битовите сметки, защото има различни схеми за разплащане. Взети са мерки да няма струпване на хората. Но налагането на мораториум не е дебър вариант – нито за производителите, нито за потребителите, защото се натрупват сметки, които така или иначе трябва да заплатят, каза още Теменужка Петкова.