Теменужка Петкова отхвърли твърденията на БСП за завишени цени на тока на борсата

Средната цена за периода юни-август 2019 г. е 48 евро и 59 евроцента, заяви министърът

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Енергийният министър Теменужка Петкова отхвърли твърденията на БСП, че през последните няколко месеца цените на тока на нашата борса са най-високите в региона.

"Държавните дружества от държавната енергетика имат една основна функция – да предоставят електрическа енергия за регулирания пазар, т.е. да осигурят енергията за бита и за малкия бизнес. От друга страна, имат ангажимент да предоставят ежедневно определени количества електрическа енергия на Българската независима електроенергийна борса на платформа ден напред по цена от 44 лева. Така че средната цена за периода юни-август 2019 г. на Българската независима електроенергийна борса е 48 евро и 59 евроцента".

По повод на обявеното намерение на БСП да внесат сигнал в прокуратурата и искането за проверка на 11 търговски дружества, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, Теменужка Петкова посочи, че всеки, който има данни или съмнения за злоупотреби, може да го направи. По думите й процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", в която кандидатстваха компании, свързвани с бизнесмена, е била максимално прозрачна.