Министър Захариева е на конференция за Западните Балкани в Солун

Очаква се участниците в конференцията да излязат със съвместна декларация

Европейската перспектива на Западните Балкани обсъждат в Солун на Конференция на високо ниво Европейската комисия, външните министри на страни членки и шестте страни от Западните Балкани. В нея участва и българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева. Ключова тема е предизвикателството пред европейската интеграция на страните от Западните Балкани само няколко месеца, след като Франция блокира започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания.

17 години след като в Солун Европейската комисия на Романо Проди заяви, че "мястото на Балканите е в ЕС", днес страни-кандидатки за преговори и страни-членки се събират, за да обсъдят пътя на Западните Балкани към ЕС.

Евроинтеграцията на Западните Балкани беше основен акцент в Българското председателство на ЕС и важен приоритет на българската външна политика.

Надеждите на Северна Македония и Албания, които очакваха да получат покана за начало на преговори с ЕС, посърнаха през октомври миналата година след отказа на Франция и още няколко страни-членки да дадат зелена светлина. Но нови надежди има, след като ЕК представи по-строга методика за преговори.

Какво очакваме днес от форума?

"Очакваме тук също подкрепа на тези страни, Северна Македония и Албания. Просто тази конференция в Солун ще бъде като път към Загребашки съмит, който ще се проведе през май тази година. Просто очакваме успех. И също имаме подкрепа и от Ваша страна, от България, и мисля, че всички трябва да подкрепяме тези страни", заяви Гордан Радман, министър на външните работи на Хърватия.

От своя страна Миро Церар, министър на външните работи на Словения, заяви: "Северна Македония и Албания заслужават да започнат преговори с ЕС. ЕС, от друга страна, трябва да спази обещанието си. Ние всички тук сме приятели на процеса по разширяване. Народите на Северна Македония и Албания най-после трябва да видят светлина в края на тунела.
Никос Дендиас, министър на външните работи на Гърция: По-важно отвсякога е за ЕС да запази устрема на политиката за разширяване, в същото време Западните Балкани трябва да ускорят реформите. На този критичен кръстопът, на който се намира ЕС, трябва да запазим европейската идея."

Очаква се участниците в конференцията да излязат със съвместна декларация в подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани в контекста на предстоящата през май 2020 г. среща на върха на ЕС в Загреб по време на Хърватското председателство.