Министър Захариева председателства първото заседание на инициативата "Три морета"

снимка: МВнР

снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева председателства първото заседание на Междуведомствената координационна група по инициативата "Три морета", което се състоя във видеоконферентен формат.

,,Фактът, че България се включи в инвестиционния фонд към инициативата и е една от 8-те държави, която участва с финансови приноси показва, че страната ни има достойно място в тази инициатива'', подчерта Екатерина Захариева, която  с решение на Министерския съвет бе определена за Национален координатор по въпросите на  "Три морета".

Екатерина Захариева представи приоритетите на България в инициативата "Три морета" пред посланиците на страните, участващи във формата

По време на заседанието министър Захариева изтъкна, че енергетиката и свързаността следва да бъдат сред основните приоритети във фокуса на българското председателство на "Три морета" през 2021 г.

Междуведомствената координационна група, в която участват представители на компетентните български министерства, обсъди организацията на предстоящи събития по време на българското домакинство на инициативата, както и създаването на Национален секретариат, който да изпълнява технически, координационни и комуникационни функции по време на председателството ни.

България вече обяви, че ще внесе 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на инициативата. Страната ни ще се включи в инициативата с проекти като  разширяване на подземното газохранилище в Чирен, възстановяването на железопътната линия Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода "Петрохан" и изграждането на магистрала "Черно море", свързваща Бургас и Варна.

 "Три морета" е политически проект на 12 държави-членки на ЕС от Централна и Южна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република. Инициативата вече е изградила стратегическо партньорство с Германия и САЩ.

Целта на "Три морета" е да насърчи сътрудничество между страните по оста Север-Юг, а основният ѝ фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.