Министерство на правосъдието не е сключвало договори с фирми от "черния списък"

Ние сме в поцес на проверки, Министерство на правосъдието не е сключвало договори с фирми от този списък. Това каза министърът на правосъдието в служебното правителство проф. Янаки Стоилов по време на пресконференция във връзка с т. нар. черен списък на лица, свързани със санкицонираните българи по закона "Магнитски". По думите му остава да бъдат проверени второстепенните разпоредители дали са сключвали подобни договори.

Министърът коментира и темата с Механизма за сътрудничество и проверка. "Една година не е излизал такъв доклад на ЕК, което може да създаде впечатлението, че този механизъм е преустановен. Всъщност обаче няма решение на комисията за приключване на механизма", коментира още министър Янаки Стоилов.

Той обяви пред медиите, че предстои след няколко седмици да бъде разпространен проекта на доклад за върховенството на правото. "Това е един хоризонтален механизъм, който обхваща всички държави. Опасявам се, че част от претенциите, които имаше към България, вероятно ще влязат под формата на този доклад", каза още министър Янаки Стоилов.