Министър Кралев разпоредил проверка на БФС след съмнителни сделки с държавни пари

Красен Кралев

Красен Кралев

Министерството на младежта и спорта (ММС) проверява как Българският футболен съюз (БФС) разходва средствата, получени от държавата. Това се казва в отговор на министерството след въпроси на "Дневник", свързани с разследване на Би Ти Ви на съмнителни сделки за купуване на екипировка като част от програмата на ММС и БФС за развитие на детско-юношеския футбол.

Държавата подпомага БФС от четири години, чрез министерството на спорта.

От ММС заявяват, че проверката е започнала преди излъчването на репортажа на Би Ти Ви. "На 28-ми октомври 2019 г. е издадена заповед на министър Красен Кралев за стартиране на проверка на БФС. Инспекторатът на ММС проверява документите на БФС за разходване на финансовите средства, предоставени от ММС в периода януари 2015 - декември 2018 г.".

Посочва се също, че при отчетите на футболния съюз пред министерството до момента не са констатирани нередности.

Според предоставената информация министерството е дало общо 4.58 млн. лева на БФС по програмата, като за миналата година сумата е близо 1.2 млн. лева, а за тази - 1.15 милиона лева. Във финансовия отчет на БФС за 2018 г. пише, че от министерството са получени 1.586 милиона лева "за спортна екипировка и разходи, свързани с детско-юношески футбол"