Министерството на туризма разработва маршрути за религиозен туризъм на руски туристи у нас

Това се разбира от писмения отговор на ресорния министър Николина Ангелкова на въпрос от депутат от “Обединени патриоти”

Министър Ангелкова в Троянския манастир

Министър Ангелкова в Троянския манастир

Министерството на туризма разработва маршрути за религиозен туризъм на руски туристи в България. Това се разбира от писмения отговор на ресорния министър Николина Ангелкова на въпрос от депутат от “Обединени патриоти”, предаде БГНЕС. В периода 6-8 октомври 2017 г. в курорта “Св. св. Константин и Елена” ще се проведе Българо-руски туристически форум в рамките на Дните на руската духовна култура, на който ще се разискват перспективите пред организирания отдих на руски деца, оздравителния туризъм, както и историко-патриотични маршрути, поклоннически и религиозен туризъм и културно-опознавателни маршрути Русия-България-Европа, посочва още Ангелкова. Министърът на туризма подчертава, че официалното представителство на България в Русия е било прието за асоцииран член на Асоциацията на руските туроператори, което е знак за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.

 “Предстои да се разработят нови конкретни маршрути за руските туристи, съвместно с Федералната агенция по туризъм и Руската православна църква. Работи се по програмата “По болгарским дорогам памяти” и програмата за поклоннически пътувания”, пише още Николина Ангелкова. Тя подчертава, че има активизиране на търсенето на поклоннически пътувания на руски туристи от Москва и Екатеринбург, които ще посетят България тази година. А подготвеният, съвместно с Руската православна църква маршрут ще се стреми да обедини най-значимите религиозни паметници у нас – Рилският манастир, следван от Бачковския и Троянския манастир, както и църквата и къщата на българската пророчица Ванга, която в Русия е “изключително обичана и популярна, а за руснаците името й и всичко, свързано с нея, има необикновен магнетизъм”. Министърът на туризма отбелязва още, че България е предпочитана дестинация за семеен туризъм сред руснаците, а те пък са сред туристите, които масово ползват много допълнителни услуги към основните туристически пакети.

Като пример за съвместната работа за увеличаване на броя на руските туристи, които биха дошли на религиозен и поклоннически туризъм у нас, Ангелкова подчертава съвместното посещение с посланика на Русия в България Анатолий Макаров на Троянския манастир “Успение Богородично”.