Министерството на туризма се похвали със специален диплом от Москва чрез странно прес-съобщение

Русия просто ни информирала, че планира провеждането на мащабни „Дни на руската духовна култура в България"

Министерството на туризма получи специален диплом за активно участие и презентиране в рамките на Международното туристическо изложение „INTOURMARKET-2017“ в Москва, Русия. Това съобщиха от пресцентъра на същото това Министерство на туризма в доста странно прес-съобщение. България се представя с национален щанд на едно от най-големите международни туристически изложения, похвалиха се още от там.
„INTOURMARKET-2017“ се организира със съдействието на Правителството на Руската федерация, Министерството на културата, Федералната агенция по туризъм, Руския съюз на туриндустрията, Асоциацията на туроператорите на Русия и други водещи структури в областта на туризма, с нотка на гордост съобщават от министерството.

От съобщението научихме с изумление, че  "Олга Ярилова, директор на дирекция „Туризъм“ в Министерството на културата на Руската федерация, информира министър Балтова по време на разговора, проведен на изложението, че руската страна планира провеждането на мащабни „Дни на руската духовна култура в България", които ще стартират през месец юни 2017 г. с голям българо-руски туристически форум в София". Това звучи повече от интересно. Русия просто ни информира, че смята да проведе въпросните дни.  Няма не искам, няма недей... Пиарите на институцията са забележителни, а ако наистина е вярно...
През тази година на изложението INTOUMARKET страната ни се представя с национален щанд на площ от 128 кв.м. В рамките на националното участие се презентират традиционните и нови туристически продукти, които се предлагат на руския пазар с цел укрепване и разширяване позициите на България като туристическа дестинация. На щанда са представени общините Варна, Бургас, Несебър и български туроператори, работещи на руския пазар.
Министърът на туризма Стела Балтова бе официален гост и участва в церемонията за откриване на изложението. Тя проведе разговор с В. Мутко, вицепремиер на Руската федерация, отговарящ за спорта и туризма, се казва в съобщението, в което не са си дали труда да изпишат малкото му име. В разговора двете страни заявиха желание за продължаване на сътрудничеството в областта на туризма, а вицепремиерът подчертал силното представяне на България на туристическото изложение и популярността й сред руските туристи като привлекателно и спокойно място за почивка, се казва там.
Министър Балтова проведе още среща с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм. Тя изказа благодарност за доброто партньорство с Федералната агенция по туризъм, за съдействието лично на Олег Сафонов, оказвано на Министерството на туризма на Република България при провеждането на мероприятия в Русия и заяви желание за активизиране на сътрудничеството както с туристическата администрация, така и с всички регионални отраслеви структури, туристическия бизнес и руските медии, се казва там. Тя подчертала, че Русия е един от основните туристически партньори на България и страната ни се нарежда сред десетте направления през 2016 г., предпочитани от руските туристи, които сами избират своята почивка.
Министър Балтова акцентирала върху факта, че България се отнася с уважение и грижа към своите гости от Русия, към руските туристи, като българските административни структури и туроператори гарантират безопасност, конкурентни цени, добро съотношение цена-качество, висок професионализъм в обслужването на руските туристи.
Олег Сафонов подчертал желанието на руската страна да продължи сътрудничеството със страната ни и да се засили обмена на туристи между двете страни. Той отбеляза интереса в Русия към туристическите възможности на България, като освен традиционните морска и ски ваканция, руските туристи вече търсят и културно-познавателни, историко-патриотични, балнеолечебни програми. През първите месеци на 2017 г. се забелязва и засилване на интереса към организираната детска почивка в българските детски лагери. Обсъдени бяха също възможностите за съвместни проекти в областта на круизния туризъм.
Двете страни отчетоха сериозните възможности за активизиране на обмена на туристи, бързо развитие на българските туристически продукти и разширяване на предлагането им на руския пазар, като министър Балтова подчерта сериозните планове на министерството за промотиране на България в руските региони. Олег Сафонов предложи съдействие от страна на Федералната агенция при участието на България в регионалните туристически форуми, конференции, презентации, семинари.
Министър Балтова покани всички заинтересовани руски региони да вземат участие в туристическите изложения и форуми в България, като обясни, че това е добра възможност за установяване на нови бизнес контакти между българските и руските компании, работещи в областта на туризма. Само не каза дали между последните няма, засегнати от санкциите на ЕС.
.