Мистерия: И службите не могат да открият пътната карта за Турски поток, "Газпром" не дава копие

Нито ДАНС, нито МВР са успели да намерят пътната крата за развитие на газопреносната мрежа, подписана с "Газпром" през 2017 г. новината съобщи енергийният министър Александър Николов по време на парламентарния контрол. По думите му, още през лятото на 2021 г. служебният министър на енергетиката Андрей Живков е възложил проверки, които само са установили документи, в които се споменава тази пътна карта, както и информация за сформиране на работни групи по темата.

Картата за т.нар. "Турски поток" обаче не е намерена нито в секретната каса на Министерството на енергетиката, нито в другите предприятия, обвързани с казуса. Затова на 17 декември 2021 г. Николов е поискал "Булгартрансгаз" да изиска копие от документа от "Газпром". До този момент обаче отговор от руската компания все още няма.

Още през август 2021 г. енергийната комисия към 46-ото Народно събрание възложи на газопреносното дружество да поиска копие от документа от руския газов холдинг. Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров призова активно да се търси информация за тази пътна карта, още повече, че предстоят преговори за новия договор за доставка на природен газ. По негови думи България не може да подпише договор, без да знае всички поети ангажименти. Ако документът беше формалност, той щеше да бъде намерен, каза Димитров и допълни, че съмнителен е и фактът, че "Газпром" не желае да разкрие неговото съдържание.

Александър Николов съобщи още от парламентарната трибуна, че работата по газовата връзка с Гърция (IGB) изостава в някои критични участъци. На седмична база в министерството се получава информация за развитието на проекта и има искане към строителя AVAX да поеме ангажимент физически строителството да бъде завършено до май 2022 г., за да може да бъде спазен и срокът за въвеждане в експлоатация от 1 юли 2022 г.