Митрофанова изригна срещу решението на НС за Гладомора: Написано е под диктовката на Украйна

Обвини политиците ни, че „пренаписват историята“

Елеонора Митрофанова, снимка: архив

Елеонора Митрофанова, снимка: архив

Решението на българския парламент да признае масовия глад през 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ е съзнателно изкривяване на историческите факти, заяви руската посланичка в София Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

"Решението за признаването на Гладомора за геноцид, насочен срещу украинците и организиран на тяхна територия, вероятно е написано под диктовката на съвременна Украйна. Обидно е, че за пореден път българските политици решиха да пренаписват историята. Масовият глад в началото на 30-те години е обхванал няколко региона на СССР - и Украйна, и Беларус, и Западен Сибир, и Казахстан и други територии. По различни оценки от глад са загинали до осем милиона жители на страната от различни националности." – твърди руската посланичка. 

Всъщност статистическите данни показват, че в Украйна жертвите са около 5 милиона. Документирани са множество свидетелства, че зърното  преднамерено е иззето от украинските села – данни за това има и в съветските архиви.

По-рано днес Народното събрание обяви Гладомора в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид със 134 гласа "за", 26  "против", без въздържали се. С решението се обявява също Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна – той ще се отбелязва всяка последна събота на месец ноември.