Мицотакис иска бързо разрешаване на случая с убития разследващ журналист

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поиска в събота "бързото разрешаване" на разследване на убийството на разследващия журналист Йоргос Караивас, съобщиха АФП и БГНЕС.

Мицотакис извикал своя полицейски министър Михалис Хрисохоидис на съботно заседание по случая, съобщиха от кабинета на премиера. Йоргос Караивас, който работеше за частната телевизия Star и също водеше новинарския блог bloko.gr, беше прострелян няколко пъти в петък, когато излизаше от колата си пред къщата си в южния атински квартал Алимос, казаха свидетели. Току-що се беше върнал у дома от работа.

Източник от полицията заяви пред AФП, че 52-годишният журналист е бил застрелян от двама мъже на мотор. Седемнадесет гилзи са били открити на местопроизшествието. "Убийството на журналист е отвратителен, страхлив акт", заяви в Туитър в петък шефът на Комисията Урсула фон дер Лайен. "Европа се застъпва за свободата. И свободата на печата може да е най-свещената от всички. Журналистите трябва да могат да работят безопасно. Мислите ми са със семейството на Йоргос Караивас. Надявам се, че престъпниците скоро ще бъдат изправени пред правосъдието", каза тя.

Караивас е работил за някои от водещите гръцки вестници и телевизионни канали в рамките на 32-годишна кариера.

От федерацията на гръцките полицейски служители заявиха, че Караивас се интересува лично от подобряването на условията на труд за правоприлагащите органи и е "силно критичен към никого", застанал на пътя на техния съюз.

Убийствата на журналисти в Гърция са рядкост.

Някои журналисти искат полицейска защита след получаване на заплахи, но Караивас не е бил сред тях.

"Не беше в неговия стил да иска защита", каза пред АФП полицай, който познаваше добре Караиваз.

През юли редакторът на таблоиден вестник Стефанос Хиос оцеля, след като бе прострелян във врата и гърдите от мъж с качулка пред дома си. Случаят все още се разследва.