Младен Маринов: Носете маски в закрити помещения и в градския транспорт!

За неспазване на карантината няма да има намаление на глобата от 5000 лева

Младен Маринов

Младен Маринов

"В градския транспорт няма как да контролираме дали се качват само по двама души. Той е начин за придвижване. Трябва просто да се спазва дистанцията. Затова препоръчваме там да се носят маски", заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той увери, че няма нито един глобен гражданин за неносене на маска.

"Нито една мярка не е 100% сигурна, но комплексът от мерки ни води към по-голяма гаранция", каза Маринов и добави:  "Препоръчвам наистина всички да носят маски. Целта не е да принуждаваме някой, а да убедим всички, че това е важно за тях."

"Хората трябва да се снабдят с маски и да ги носят поне в закрити помещения", призова той.

Министърът отговори и на въпрос дали има контрабанда на маски. "Няма установен опит за контрабанда на маски. Тези опити може би са към вътрешния пазар", уточни той.

Относно цените на маските, Маринов посочи, че няма как нито той, нито министър Кирил Ананиев, или икономическият министър да каже каква трябва да е цената.

Маринов съобщи, че до снощи има 462-ма глобени за нарушения за разходки в паркове и градинки. Около 400 вече са и тези, които са нарушили карантината и има образувани досъдебни производства. "Спазването на карантината и контролът са една от най-ефектните мерки", обясни той.


Относно глобата от 5000 лв. Младен Маринов обясни, че намаления ще има за определени нарушения. За неспазване на карантината няма да има обаче такова.