Андрей Ковачев пред ''MKD'': Северна Македония не трябва да влиза в Европейския съюз с манипулация и лъжи за историята ни

Отстояването на историческите лъжи и манипулации от времето на комунизма на Титова Югославия със сигурност не са част от европейските ценности

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев

Македонският електронен портал ''MKD'' публикува интервю с българския евродепутат Андрей Ковачев. Повод за разговора станаха коментарите на македонския президент Стево Пендаровски, на външния министър Никола Димитров и на зам-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски пред същата медия във връзка със Заключенията на Съвета по разширяване от 25 март.

-  Господине Ковачев, Дали за вас постои македонска држава во која живее македонски народ кој зборува на македонски јазик? 

-  Първо бих искал да пожелая здраве на нашите братя в Македония и бързо преодоляване на огромното предизвикателство COVID-19. Европейският съюз и по-специално България подкрепят и ще продължат да помагат на Македония в този труден момент. На Вашия въпрос: България първа призна Македония след независимостта ѝ - под името Република Македония. Ние веднага подарихме военна техника на младата република, за да може да се предпази от потенциална заплаха от тогавашна Югославия, доминирана от Сърбия на Милошевич. Подкрепихме Ви с доставки на храни и горива и по време на югоембаргото и след това защитихме суверенитета и териториалната цялост на тогавашната Република Македония по време на събитията от 2001 г. Исторически погледнато, оставането на географската област Македония в пределите на Османската империя е било огромна драма за тогавашните поколения българи по тези земи, които са представлявали основната част от населението. България винаги е подкрепяла с всички сили сили и средства, даже с риск за собственото си съществуване, борбата на македонските българи за автономия, освобождение и независимост в съответствие със случващото се на световната сцена. Така че не бива да има никакво съмнение, че и аз, и България уважаваме съвременните реалности, които са факт след драматичните събития от последния век. Само заедно, ръка за ръка, като част от голямото демократично европейско семейство можем да преодолеем страданията и разедниението от миналото. Затова и девизът на Европейския съюз е “Единни в многообразието”. 

-  Изјавата на Бугарија со условите за датумот за преговори за членство на Македонија во ЕУ дали е дел од официјалните заклучоци пред меѓувладината конференција за преговарачкиот пакет? Што овие услови всушност значат? Дали Бугарија ќе ги блокира преговорите на секое отворање на поглавјата?

-  Учудвам се, че се задава такъв въпрос – това не е нещо ново. България винаги е имала много ясна и открита позиция от създаването на Република Македония - от нейната независимост през 1990 г., досега. Нашата позиция е, че трябва да се обединим върху обективен прочит на историята, базиран на истината - особено за 19ти и началото на 20ти век. Това би било справедливо. Това разбиране е залегнало, както в основата на Договора за добросъседство, така и във всички документи, приети през годините от българското Народно събрание, от българското правителство. Тези документи са публични и са много от отдавна, познати  на всички в Македония - както управляващи, така и опозиция. Затова и не разбирам защо този въпрос продължава да се задава. Ние винаги сме подавали ръка за помирение и сме подкрепяли истината. България винаги е подкрепяла, подкрепя и ще продължава да подкрепя Македония за НАТО и ЕС. България първа ратифицира Договора за присъединяване на Македония към НАТО. Единственото ни желание е в Европейския съюз да не влизат манипулацията и лъжата за историята. Затова беше подписан Договора за добросъседство, затова беше създадена научната комисия. За съжаление, обаче, Македония суспендира работата ѝ негласно и това е основата на проблема, това също така е неизпълнение на Договора за добросъседство от страна на Македония. Както вече казах нашата позиция не е от вчера и да, тя беше включена и в заключенията на Съвета по разширяване. Напредък в добросъседските отношения и решаването на историческите проблеми е ключова част от процеса преди започването на преговори за членство в Европейския съюз. 

-  Во Македониј има различни толкувања на овие бугарски услови. За власта, за Димитров и Пендаровски тоа само унилатерална изјава која ќе се реши на билатерално ниво и воопшто не ја меша ЕУ. И опозицијата, Александар Николовски вели дека е ова скандал, дека само актуелната власт е подготвена да преговара за идентитетот на Македонците. До каде ќе оди Бугарија со овие барања?

-  Разбирам, че опозицията, която носи името на българската революционна организация БМОРК/ВМОРО/ВМРО, създадена от етническите българи Гоце Делчев, Иван Татарчев, Даме Груев, иска да прави политика с тази тема и да обвиняват властта. Това, обаче не е моя работа и няма да се намесвам в този спор. Нищо ново няма в позицията на България, аз съм приятел с г-н Николовски и той много добре знае нашата позиция от многобройните наши срещи заедно с Никола Груевски, Влатко Гьорчев и сега също и Християн Мицкоски. В централата на ВМРО-ДПМНЕ съм видял портретите на великите българи Тодор Александров, Христо и Милан Матови, Ванчо Михайлов. Ние имаме обща история и тогава нашите общи предци не са били още разделени от югокомунизма. Нека да е ясно, че България по никакъв начин не оспорва сегашната действителност в Република Северна Македония. В същото време България не може и по никакъв начин да приеме да бъде променена със задна дата нейната история. Времето на югокомунизма безвъзвратно отмина. Днешна Македония трябва да гради бъдещето си въз основа на истината. Македонският суверенитет по никакъв начин няма да пострада, ако се признаят историческите реалности. Македонската държавност води началото си от 1944 г., когато започва и процесът на изграждане на днешната македонска идентичност. На базата на един от българските диалекти е кодифициран днешният официален език на Република Северна Македония. Македония няма да бъде по-малко достоен и уважаван член на ЕС и НАТО, ако признае тези исторически реалности. Напротив, ще гарантира своята сигурност и просперитет.

-  Димитров вели дека еднострани се овие услови од бугарска страна и спротивни и на одредбите од Договорот за пријателство и добрососедство. Македонскиот јазик е клучен и нераскинлив елемент на нашиот национален идентитет, вели шефот на македонската дипломатија. Подгтвена ли е Бугарија да се повлече од оваа позиција?

- Позицията ни е непроменена от самото начало на отношенията между тогавашна Република Македония - сега Република Северна Македония и Република България. Разбирането за обща история е заложено в Договора за добросъседство, затова бе създадена и Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси. В момента обаче работата ѝ е преустановена от страна на Македония. Нека комисията да работи, базирано само на историческите документи без предразсъдъци. Ако историците, нямат воля и смелост, то политиците трябва да решат този проблем. Най-важното обаче е да се избегне вече натрупаното забавяне в работата на тази комисия. Трябва да има бърз напредък. Всяко отлагане не е в интерес на Македония. Искам само да обърна внимание, че историята не е такава, каквато аз искам да бъде. Тя е такава, каквато са я оставили в своите писма и свидетелства нашите предци. Братя Миладинови са написали не «Сборникот», а «Български народни песни». Григор Пърличев, Райко Жинзифов, Кузман Шапкарев се декларират като българи и езикът, на кой то пишат, е български. Гоце Делчев, Дамян Груев, Христо Татарчев - цялото ВМРО, дори с левите като Сандански и Горче Петров, описват себе си и населението в Македония като българско. Всеки, който в Македония е чел малко история, ги знае всички тези неща. Всеки един може да потърси в Уикипедия или «Енциклопеди я Британика» на какъвто език пожелае какво пише за всички тези личности или събития. Ще открие, че целия свят вижда в тях българи, а само македонската официална историография продължавада ги представя като етнически македонци. 

-  Се согласувате ли со тврдењето дека Изјавата на Бугарија вложена отпосле во записникот од усвојувањето на заклучоците на Советот за општи работи претставува стриктно унилатерална интерпретативна изјава? Се согласувате ли со оценката дека овие услови на Бугарија се спротивни на основните европски вредности?

-  Не, всички решения в присъединителният процес се взимат с единодушие. От решението за започване на преговори до решението за ратификация, така че позицията на всяка една държава членка има решаващо значение. Мисля, обаче че отстояването на историческите лъжи и манипулации от времето на комунизма на Титова Югославия със сигурност не са част от европейските ценности. Празнуването на комунистически празници не е европейска ценност. Насаждането на омраза и говор на омраза към съседи също не е европейска ценност. Неразкриването на комунистическите архиви и на агентите на УДБА също не е европейска ценност. Манипулациите на историята са елемент от тоталитарните идеологии. В комунистическа България, българските комунисти лъжеха и тероризираха хората, в Титова Югославия също. Европейската общност е основана на взаимно уважение и демократични ценности. Вярвам, че е крайно време заедно да преодолеем лъжите.