Д-р Мирослав Ненков: Комунистите по света са еднакви – не мислят за хората, а за СССР и партията

Нинова и Радев нямат бегла представа от медицина или от епидемиология, да спрат политическото противопоставяне

Д-р Мирослав Ненков

Д-р Мирослав Ненков

Мерките срещу вируса трябва да останат, залогът е голям, защото не си струва да се напиваме в кръчмите за сметка на здравето на всички  

Нашата нация е научена да се бори срещу държавата – било тя турската или комунистическата, или сегашната. Тази битка е като национален спорт, казва пред Faktor.bg бившият здравен министър 

Интервю на Васко Василев 

- Д-р Ненков, дават ли резултат мерките, които Щабът и кабинетът наложиха за борба с коронавирус? 

- Всички политически лидери имаха възможност да кажат – „спазвайте дистанция, защото вирусът се предава от човек на човек“, или всеки да си прави сметката, дали трябва да се натрупа имунитет със съответните жертви. По-добрият вариант е този, който избраха политиците ни – да не се наложи със сила забрана. Тези ограничения ще допуснат здравната ни система да се натовари постепенно и да поеме всички хора, които имат нужда от помощ срещу китайския вирус. Световните лидери, както и нашето управление, избраха по-лекия вариант – да си стоим вкъщи. Слушах междувременно хората, които не можели да се приберат в София. Ако те видят колко загинали има от коронавирус на хиляда души, ще помислят, че у нас броят е сравнително малък. Т.е., тези мерки, колкото и да са неприятни за когото и да е, дават своя резултат. 

- Колко месеца още ще живеем в изолация?

- Докога ще продължи всичко, никой не знае. Има математически и научни изследвания, които също са с различни данни.  

- Защо лидерката на БСП Корнелия Нинова и президентът Румен Радев заговориха срещу санкциите, основателни ли са техните аргументи?  

- Нито г-жа Нинова, нито г-н Радев имат бегла представа от медицина или от епидемиология. Няма място в такава ситуация за политическо противопоставяне. Хората, които в момента, които определят правилата, са избрани по легален начин, независимо колко ни харесват, или не. Те носят отговорността и взимат решенията. След като видим каква е степента на загиналите от коронавирус, ще можем да преценим, дали тези мерки са били адекватни. За мен мерките, които са въведени, също не са приятни, но ги спазвам, защото съм разумен човек и лекар, а хората от щаба не са ангажирани, за да ни е гадно. Те са в прицела на недоволството, но когато видим броя на починалите в останалите страни, проумяваме, че у нас извънредните мерки имат ефект. 

- Как си обяснявате синкопите на историята, защо всичко лошо като че ли идва от  държави, живеещи  в комунизма? 

- Комунистическият ген, който е роден в Русия, е крайно деструктивен и не е народен, а е подчинен само на „Партията“ и на Съветския съюз. Всичките комунисти по цял свят са еднакви. Както се видя и сега, китайските комунисти са от този модел. Младият китайски лекар, който съобщи за опасността от коронавируса, беше затворен заради това, че е всявал паника. В същото време се оказа, че броят на загиналите в Ухан е по-голям, както и че Китай е крил как вирусът се предава от човек на човек. Затова казвам, че комунистите са еднакви и служат на партията, както по времето на СССР. За тях нищо друго не е важно, дори и собствените им съпартийци. По-младите хора сигурно не знаят, но искам да припомня колко беше по-важно да се „спаси“ партията и  Съветският съюз след взрива на централата в Чернобил отколкото хората. Управляващите в у нас са имали информация, но са я пазили и пратиха на манифестация България, за да се угоди на съветските комунисти. 

- Защо голяма част от хората се противопоставят и не искат да спазват правила срещу епидемията? 

- От много време нашата нация е научена да се бори срещу държавата – било тя турската или комунистическата, или сегашната. Тази битка е като национален спорт. До много скоро Андрешко беше пример за поведение. Няма как след 80 години, в които са ни управлявали комунистите, да не ни вменят тази борба с държавата. Сега хората си казват – „те ли ще ми казват да спазвам правилата“, без да разбират, че те са в техен интерес. Много от пациентите например питат защо да пият лекарства за високо кръвно, след като нямали болки. Високото кръвно отнема дори повече животи от коронавируса. Други пък твърдят, че са си изпили лекарствата и вече нямали сърдечни проблеми. Такова положение няма. За съжаление, хората нямат доверие в държавата и в здравната система. Видяхме как тръгнаха по празниците да видят едничката си майка и дечицата си. Резултатът ще видим след 1-2 седмици.

- Трябва ли премиерът да отиде в парламента по настояване на опозицията от БСП?

- Няма никаква причина Бойко Борисов да отговаря на въпроси в парламента. Това вече са политически игрички. Представяте ли си, ако бъдат отменени мерките и какво ще се случи по кръчмите? Ще стане лудница и бум на заболявания. Залогът е голям и си струва да си спестим празнични напивания за сметка на здравето на всички.