Д-р Мирослав Ненков: Радев се държи като партия „Възраждане“, скоро с Янев очаквам да заговорят на руски език

Руснаците ужасно много приличат на българите – измамници, които искат да са богати, без да работят и да вложат сили в образование

Д-р Мирослав Ненков

Д-р Мирослав Ненков

Русофилите харесват твърдата ръка на управление, защото ги освобождава от отговорност

Докато Нинова е във властта, тя няма да иска смяна на шуробаджанашкия руско-мафиотски модел на управление, казва пред Faktor.bg анестезиологът и бивш здравен министър

Интервю на Васко Василев

- Д-р Ненков, къде се спъна управляващата коалиция и защо допусна толкова скорострелно правителството протести? 

- Това първо не са икономически протести, а политически. Не е икономически логично да се активизират изведнъж синдикати и разни превозвачи, които ползват пътната мрежа без да плащат. Единствената цел на демонстрациите е да убиват доверието към управлението с надеждата, че старата ретоградна и пропутинска власт ще се върне на бял кон. Интересно е сега от къде изскачат тези 2 млрд. лв., които правителството има за новите мерки и дали те не са пари, които не са откраднати. Дали по този начин ще се увеличи инфлацията, аз не съм компетентен да кажа. Това правителство обаче показва нов начин на управление. Той може и да не е много похватен и сръчен, но е различен. За мен има надежда. За да са се активизирали толкова групички, за мен означава, че кабинетът наистина затяга кранчета. Не може да си кривим душата и да не видим една бледа сянка на японска кола в тъмен цвят, от която едно време се разхвърляха пари. Освен това, служителите на градския транспорт, които са на работа при Йорданка Фандъкова, как си представят, че държавата налива средства в една община, за да им се вдигнат заплатите? Защо не се обърнат към Фандъкова? Замислям се вече как още не са излезли да протестират хората, които пишат с лявата ръка за повече пари, защото е по-трудно, отколкото с дясната. Тези, които могат и с двете ръце – тройно заплащане и намаляване на работния ден, иначе – оставка на правителството. 

- В пакета от мерки обаче и дума не се обелва за лекарите. Преди изборите Корнелия Нинова биеше камбаната как трябва да се прави здравна реформа и да се сменя статутът на болнични заведения. Как си обяснявате нейното мълчание днес? 

- Г-жа Нинова няма да го направи, но ако някой се опита да се набърка в нашата система, протестите, които виждате днес, ще ви се сторят „вяли“. В здравната система се инвестират 5-6 млрд. лв., но нищо не се променя, защото има впити много кърлежи. Те няма да позволят да се случи кой знае каква разумна промяна. Затова не се чува нищо за лекарите и за сестрите. Болниците са търговски дружества и няма кой да им нареди на кого и как да дават заплати. Представете си в една квартална баничарница как някой отива и казва на собственика колко да плаща на баничаря. Същото е и при нас. Като се увеличи броят на клиничните пътеки, никой не може да принуди парите да бъдат насочени към персонала, освен ако не се национализират болниците, което няма да стане. Ако бъде оставена проф. Асена Сербезова да реформира здравната система така, както тя разбира нещата, ще промени ситуацията към добро. Политическите сили обаче не са достатъчно смели да ѝ дадат пълна политическа подкрепа. Не бива да сме черногледи. Стъпка по стъпка доброто ще победи. Докато Корнелия Нинова обаче е във властта, не очаквайте големи промени в здравната система. Тя няма да промени нищо от шуробаджанашкия мафиотски модел на управление у нас, докато споделя, че Русия ни е приятелска държава. В тази „другарска страна“ нещата стоят по същия начин и тя се проваля във войната с Украйна заради корупцията. 2-та милиарда, които се дават за мерките, не са нарисувани от Кирил Петков или от Асен Василев, а не са влезли в джобовете на измислени олигарси. Русия се удари в украинската стена, защото в армията ѝ са инвестирани милиарди за модернизация, а сега се оказа, че се бие с техника от 80-те години, защото парите са окрадени и не са инвестирани там, където е трябвало. 

- Какви последствия ще има половинчатата позиция на България за войната в Украйна и опита да запазим неутралност? 

- Позицията на България е срамна. Няма никакво покритие между руската музика и народа с този, който управлява в момента. Освен това, официална Москва никога не се е отнасяла с уважение към България. Съществуват само дългогодишните заблуди как ни е освободила, как ни е направила децата и ни е дала най-големите джуджета на света. Русия е империя, която се води от своите интереси. По отношение на българската позиция – ако в нашия съсед влязат трима бандити, нападнат го и започнат да го убиват, да му ядат децата и да му изпиват ракията, какво ще направим? Ще се потулим и ще се молим да го убият по-бързо, за да се свършва цялата работа, или ще помолим за помощ други хора и ще се намесим, защото утре същите ще дойдат в нашия дом? Тук въобще не става въпрос за НАТО, а за основни права. България единствено трябва да подкрепи нападнатия, който и да е той. Ако утре дойде руският ботуш и ни стъпи на шиите, ние много ще искаме някой да ни помогне. Руснаците ужасно много приличат на българите – искат да са богати, без да работят. Тяхното изконно желание е да имат повече от съседа – същите измамници като нас, които не са склонни да вложат сили в труд и образование, а в нещо друго. 

- Ще успее ли страната ни скоро да се превърне в модерен европейски член, при положение, че русофили скачат на бой, за да бранят съветски паметници? 

- Войната в Украйна е и наша. Аз оправдавам в голяма степен хората, които харесват Русия и този управленчески модел на твърдата ръка, защото тя ти отнема отговорността. Партията ти казва да завършиш МЕИ и след това те праща да работиш в завода за мотокари „Балканкар 6-и септември“ и там се пенсионираш. Ще ходиш на три години един път на море, защото не знаеш, че може да го правиш всяка година и че има шоколад в буркан. На теб обаче това ти е достатъчно и се радваш, че през декември са пуснали банани и с връзки си успял да вземеш два килограма, вместо един. Аз обаче не мога да оправдая по-младите хора за тези паметници. Те са видели западния начин на живот, усетили са го, но обясняват колко е хубаво в Русия. Защо нито едно дете на тези, които ми обясняват как щели да хванат автомата и ще се бият срещу българи на страната на руснаците не живее в Русия? Една депутатка от „Възраждане“ дори беше готова да даде на Кремъл точните координати на Министерския съвет. Тази война единствено обслужва вътрешните политически цели на онзи мъничкия в Кремъл. Имам и друга теория, която не мога да докажа. Подобни хора като Путин се заобикалят с хора, които са готови да оближат задните ти части, само и само да изглеждат важни в очите на диктатора. Същите тези, според мен, са го излъгали колко бързо ще свърши войната и как ще се повтори сценарият в Крим, защото едни хомосексуалисти от САЩ и ЕС ще си премълчат отново. Дали обаче са го излъгали, защото са тъпанари, или някой ги е подкупил. От тази война ще спечелят единствено САЩ, ако Путин не се окаже и американски агент. Той единствено може да консолидира уникалното общество на дълбоката руска душа, която е точно толкова дълбока, колкото нашата – с 10% електорат за „Възраждане“. 

- Къде остана трактовката за пословично гостоприемния българин, не малка част от хората искат да изгоним украинските бежанци? 

- Трактовката да гоним украинци е поредната глупост, защото тези хора, независимо с какви коли са дошли, бягат от война и не са дошли в България да ни изядат децата. 40-те лева, в които много тъпанари се вгледаха, не отиват за украинците, а за хотелиерите, които са ги приютили. Това е част от помощта, която една нормална държава може да окаже на народа на друга цивилизована страна. Вместо пенсионерите ни да търкат талончета с надеждата да спечелят, по-добре тези пари да отидат при някое украинско дете, за да си купи маратонки за лятото. 

- Като споменахте коли, вие бихте ли си купили  от новите Москвич или Лада? 

- Разбира се. С носталгия по цял ден си мисля само колко беше хубава на татко Ладата и как днес сега аз не мога да си купя, защото е толкова здрав автомобил, който може да реди павета. Това е все едно да ме попитате дали искам да си купя черно-бял телевизор. Разбира се, че всеки иска цветен. 

- Защо страната ни не може да се справи с казуса около Северна Македония, а няколко години тъпче на едно и също място? 

- Нека не забравяме първо, че Андрешко дълго време беше национален герой. Освен това, ние не говорим достатъчно ясно, а се правят разни исторически групи за преговори. Простичко трябваше да кажем на Северна Македония какво трябва да изпълни, за да отпадне ветото ни, както направиха гърците. Северна Македония е измислена държава, създадена по времето на комунизма с основна цел да разединява хората на Балканите. Единственото позитивно от това, че ще влезе в ЕС, е, че може би, ще намалее деструктивното руско влияние. Казвам „може би“, защото България е еврочленка, а виждаме колко силна е руската намеса у нас 15 години по-късно. Правителството ни не трябва да отстъпва и минута от признаване на българското малцинство. Най-малкото пък македонски политици имат право дават съвети и срокове на управлението ни. 

- Какви са шансовете на Румен Радев и на Стефан Янев да се задържат в политиката, ще успеят ли с проруска пропаганда да превземат изпълнителната власт? 

- Румен Радев се държи като партия „Възраждане“ – казва неща, с които се надява да зарадва хората. Президентът плюе срещу настоящата власт, за която има огромна заслуга, защото знае, че хората не я харесват. Аз съм учуден как Румен Радев и Стефан Янев вече не говорят на руски език. По времето на соца беше модерно разни комунистически дейци, които са свързани със Съветския съюз, да говорят с руски акцент. Стефан Янев допусна много груба грешка, когато, изговаряйки с легато името на Путин, констатира, че агресията в Украйна не е война. 

- Кой е вашият актуален виц за днешния ден? 

- Македонски археолози открили шлема на Александър Македонски. Копали още два дена и му намерили мотора.