Димитър Дъбов: Давам най-много 3 месеца на Нинова, за да взриви обстановката, ако е заключена сама в стая, пак ще намери с кого да се скара

Преговарящите партии имитираха разбирателство на 100%, говориха общи неща и извадиха конкретиката, за да няма спорове

Димитър Дъбов, снимка: БГНЕС

Димитър Дъбов, снимка: БГНЕС

Когато левицата е в коалиции, всички останали партии излизат невредими, а накрая негативите са за нас

БСП ще е единна в парламента, почти всички депутати са избрани така, че да са на страната на лидерката

Радев спечели с лекота изборите, защото останалите се кандидатираха късно и не можаха да развият идеите си, дано това не се случи и в левицата, казва пред Faktor.bg бившият депутат от „столетницата“

Интервю на Васко Василев

- Г-н Дъбов, защо ръководството на БСП прати бивши министри от старата номенклатура, а не, например, млади хора, които не са били във властта по време на прехода, за да преговарят за съставяне на кабинет?

- В политиката, а и в живота, хората не трябва да се делят на млади и стари, а на знаещи и незнаещи. В дадения случай не виждам някакво притеснение да бъдат изпратени опитни политици. Друг е въпросът защо ръководството на партията се държи така, сякаш всичко зависи от нас, а не като трагично загубила изборите. В сравнение на ИТН или на „Продължаваме промяната, поведението на БСП в тези преговори е доста нагло и необяснимо като амбиции.

- Не е ли обаче „столетницата“ именно златният ключ за гласуването на редовно правителство?

- Да си четвърти на изборите и да паднеш от 80-90 депутати на 26, не е обяснимо да се държиш по този начин. По-скоро това прилича на изнудване. Ситуацията е такава, че макар и за кратко, трябва да бъдат направени правителство и някакъв бюджет. Преговарящите партии имитираха разбирателство на 100% около политиките, които обсъждат. В същото време те говориха толкова общи неща, че извадиха всякакви конкретики, за да няма спорове. Всичко това ни се представя като „голяма загриженост“ и „постигнати резултати“. Повечето раждани в България сигурно са останали с впечатлението, че все пак се водят някакви паралелни преговори и задкулисни договорки, които са свързани с позициониране във властта. Главната цел на Корнелия Нинова е да бъде на някаква позиция, да обещава и да залъгва структурите.

- Ще бъде ли единна БСП в парламента, ще има ли ново разцепление и отваряне на фронтове, в които едни депутати ще подкрепят Нинова, а други – опонента ѝ на вътрешнопартийните избори Крум Зарков?

- С едно-две изключени, мисля, че всички депутати са подбрани така, че да са с Корнелия Нинова в пленарната зала. Това беше и целта ѝ, защото ако бяха отчетени интересите на местните структури, популярните и избираемите хора в регионите, със сигурност щяхме да имаме още 10-12 народни представители. Друг е въпросът, че това отново нямаше да е кой знае колко по-висок резултат. Всичко е въпрос на манипулации, които се правят непрекъснато. Имаме състояние на партия, в която председателят е подал оставка. Когато прибегнеш към подобен акт, нещата би трябвало да приключат, а не да водиш преговори за правителство и да говориш как конгресът на трябвало да констатира оставката. Освен това, не той избра Корнелия Нинова за председател на БСП, за да потвърждава оставката ѝ. За нея беше гласувано чрез пряк вот. Както винаги обаче, в устава услужливо са останали текстове, които така и не бяха изчистени. В него пише още, че прекият избор на председател се организира от Националния съвет. Оставката на лидера, както и на заместниците му, се определят по същия начин. Ние сме свидетели от цяла каскада от манипулации, свързани с устава на партията. В него пише, че председателят на БСП има право на 2 мандата, но никъде не се казва дали те ще бъдат „пълни“, или предсрочно прекратени. Нинова повече не може да играе за лидер на БСП. Тя, както и хората около нея, са длъжни да знаят тези неща. В момента се жонглира с 26 депутати, играе се с обещания към структурите за назначаване на областни, зам.-областни управители, шефове на предприятия и т.н. Върви едно голямо залъгване, което не се приема много добре от хората. Такава е ситуацията в БСП.

- По устава на левицата може ли председателят, подал оставка вече, да я оттегли и в един момент да каже, че „страната е в криза, няма нужда от сътресения и трябва консолидация и стабилност“, например?

- Корнелия Нинова вече веднъж оттегли оставката си. Сега я разпрати в писмен вид до местните структури и я обяви публично пред медиите. Оттеглянето ѝ е включено като трета точка в дневния ред на конгреса, което е доста неуместно. Действията на ръководството са крайно нелогични, объркани и некомпетентни. Преди година беше направен избор за председател на партията чрез машинации – с пряко участие на председателя на общопартийната контролна комисия. Очевидно в момента имат намерение, ако има конгрес, който ще е свикан нелегитимно, изборите да се претупат в края на февруари или в началото на март. Ако няма достатъчно гласове, ще намерят човек като Кирил Добрев, който да осигури 20-30 000, а дори и това да не помогне, ще натаманят вота. Колкото по-рано партията се отърве от Корнелия Нинова и от двадесетината души, останали около нея, толкова по-големи шансове има левицата да се възстанови и отново да стане основен политически играч.

- Какви са вашите наблюдения – как  приемат избирателите на „столетницата“ факта, че се готви да управлява с „градската десница“ и ще доведе ли допълнително до отлив на още хора от „червения“ електорат?

- Това изглежда странно. Дали БСП ще подпише с „градската десница“, или с партньорите ѝ от ГЕРБ в ЕНП, е едно и също нещо. Членовете и симпатизантите трудно ще приемат, че до вчера се деляхме на „ляво“ и „дясно“, а изведнъж три либерални и десни партии се опитват да работят с една социална формация. Аз не мога да си представя хората от „градската десница“ как ще приемат идеите на Корнелия Нинова болниците да не са търговски дружества или пък тя да стане председател на парламента. Освен това, за мен е много важно каква ще бъде нашата позиция при предлагането и приемането на бюджета, какъв ще бъде той и ще можем ли да отстоим нашата линия по отношение на социалната област, където става дума за заетост, заплати и пенсии. Това са кардинални въпроси за съществуването на партията по-нататък. Всичко изглежда толкова противоестествено, че ми е трудно да си представя развитието на политическия процес през следващите месеци. Очакват ни високи цени на парното, тока, водата и стоките. В подобна ситуация, да влезеш в управлението, след такъв размазващ резултат, е крайно себично – всичко това се прави заради Корнелия Нинова. Разбираемо е, че виждайки как държавата потъва, е необходим кабинет, но не означава, че БСП трябваше на всяка цена да влиза в него. Ние можехме да го подкрепим, защото обикновено, когато работим в коалиционен формат, накрая останалите се измъкват по някакъв начин невредими, а всички негативи остават за БСП. Неизвестно защо, БСП беше натоварена с отговорността да участва в съставянето на правителство, вместо да бъдем силна и мощна опозиция. Със същата мисия можеше да бъдат ангажирани ГЕРБ и ДПС. Те обаче сега се намират в комфортната позиция, при която никой няма да ги вини, както и да завършат нещата при съставянето на правителство и на работата му след това.

- Анализатори заговориха за „претопяване“ на левицата и „вливането“ ѝ в новия проект на Кирил Петков и Асен Василев. Възможен ли е подобен сценарий?

- За претопяване не може да се говори, защото БСП и „Продължаваме промяната“ са много различни. Формацията на Кирил Петков и на Асен Василев не е лява, но те биха могли със своите ходове да изтощят БСП и допълнително да намалят влиянието ѝ. Младите хора и въобще работещите са носители на лявата идея и искат по-добри доходи и пенсии. В момента, в който се намираме на смачкване на хората и на източване на последните им сили, тъй като следващите месеци ще бъдат свързани с това, пенсиите няма как да компенсират инфлацията и резкия скок на цените. Ако БСП се позиционира в тази част на обществото и не посочи ясно какво иска да прави и да се свързва с тези, които искат да управляват държавата в този период, губим своите шансове за бързо възстановяване.

- Опитва ли се Румен Радев да „завладее“ БСП чрез Крум Зарков, на когото президентът дори направи комплимент?

- Не споделям тази идея. Смятам, че в БСП има достатъчно голям резерв от достойни хора, с изключение на Корнелия Нинова, които могат да я оглавят и да я изведат от ситуацията, в която се намира. Не смятам, че Крум Зарков няма място в ръководството на партията, но ще има още 7-8 кандидати за председатели, както и регионални предложения. Става дума, например, за Калоян Паргов, Валери Жаблянов, за кмета на Перник  - Станислав Владимиров както и за цяла плеяда. Те могат да изведат партията от тази ситуация. Ако направим аналогия с президентските избори и тези за председател на БСП, на вота за държавен глава имаше много интересни кандидатури, които бяха издигнати твърде късно и не можаха да се разгърнат докрай. Затова и Румен Радев беше значително облекчен и без особени усилия успя да спечели. Ако и в БСП, освен Крум Зарков, останалите кандидати не се обявят навреме в краткия период до 3-4 месеца, за да влязат в медийното пространство, при нарушен устав, шансовете за преизбирането на Корнелия Нинова са големи.

- Кои ще бъдат подводните камъни в следващия парламент и в евентуално редовно правителство, Корнелия Нинова готви ли отмъщение срещу Румен Радев и ПП със спъване на законопроекти?

- Корнелия Нинова търси позициониране и през следващите дни ще стане ясно какво точно търси, когато се проведат разговорите на лидерско равнище. Познавайки характера на лидера в оставка на БСП, ѝ давам 3 месеца най-много, за да взриви обстановката около себе си. Корнелия Нинова, дори сама да е затворена в една стая, ще намери с кого да се скара.