Дмитрий Гудков: Путинският елит ще се замисли над „опцията Милошевич“

Има опасност Русия да се превърне в огромна Северна Корея и в някакъв момент да стане отново заплаха за целия свят

Дмитрий Гудков

Дмитрий Гудков

Западът трябва да формира конкретно разписани условия за всяка бъдеща руска власт след Путин

Сега руската опозиция може да избира - смърт в килията или отровен с „Новичок“, казва бившият депутат от Руската Дума, който от години живее в емиграция

Интервю на Константин Егерт, руската редакция на „Дойче веле“

- Какво, според Вас, е най-важното, случило се през последната година?

- Извън войната, най-главното е, че в Русия наближават промени. Времето за Владимир Путин силно се ускори. Пясъкът в часовника на политическия му живот намалява. 
Само преди година експертите му даваха 10 години във властта. Сега вече нагласите са, че това ще стане много скоро.

- Как ще завърши управлението на Путин? 

- Първо ще бъде военното поражение. След това ще започнат процесите: разкол на елитите, протести. Защото сега се нагнетява протестната пара и все някога капакът ще избие. Сега всички ще си научат урока, авторитарният тренд ще свърши, ще започне нова демократична вълна.
И аз мисля, че западният свят повече няма да допусне на мястото на нашата страна да се формират нови диктатури. Убеден съм, че войната в Украйна ще промени цялата система на международната сигурност, вместо ООН ще се появи нещо ново. Това ще бъде съвършено друг свят и този свят ще определя в него мястото на Русия.

- Спрямо Русия сега има твърде малко добра воля, каквато съществуваше през 90-те. Никой не говори за никакви пътни карти към демокрация.

 - Не публично, но се мисли за това. На срещите, които имаме ни питат, какво е нужно да се направи, за да няма повече никаква диктатура. 
Емоционално аз абсолютно разбирам и украинците, и европейците, които смятат, че с империята трябва да се води борба, че тя трябва да бъде разделена. Но ако страната се разпадне, ще се окажем с пет-шест страни с ядрено оръжие.
Много ще зависи от Запада, след като Русия преживее икономическа и социална катастрофа. Ако страната се затвори, тя ще се превърне в огромна Северна Корея и в някакъв момент ще се превърне отново в заплаха за целия свят. Трябва да има интеграция. Аз не искам да говоря за външно управление, но, очевидно, ще е необходима съвместна програма със западните страни.

- Вие създадохте Секретариат на европейските руснаци. Ще ви кажат ли, че сте „добрите руснаци с белите костюми“?

- Не ми харесва разделението на руснаците на „добри“ и „лоши“. Това са хора, които искат нормален, цивилизован път за страната си, които се придържат към европейски възгледи. Сега е съвършено очевидно, че повече няма никаква официална Москва, никакъв Сергей Лавров и Външно министерство, всички дипломатически контакти са прекъснати. 
Ако ние искаме промени за Русия, то тези мостове трябва да бъдат отново построени. На първо място, за да може Западът да е наясно какво се случва в Русия. Как санкциите влияят на един или друг отрасъл, как да бъде постигнат разкол на елита, какви реформи трябва да се проведат в страната, за да няма отново откат към диктатура.
Ние даваме нормален анализ на ситуацията. 
Когато Западът въведе санкциите за газа, той се простреля в крака. Като следствие, много страни купуваха газ, но чрез посредници три пъти по-скъпо. Украйна не получи нищо от това. Защо се получи така? Защото много експерти започнаха да говорят, че военното поражение ще се случи утре, а Путин няма повече пари.
Другари, не се самозалъгвайте. 
Путин продава всеки ден ресурси за милиарди долари. Той ще има пари за такава война като минимум за още една година.
Сега е нужно да се формира позиция на Запада към бъдещата власт в Русия. Това трябва да бъдат конкретно разписани условия за всяка бъдеща руска власт след Путин.

- А Вие чувствате ли тази консолидация на Запада?

- Като цяло в Европа постигнаха консенсус. Путин трябва да бъде делегитимиран в очите на елита, да бъда създаден международен трибунал, той да бъде обявен за военнопрестъпник. 
Вие ме питате: „Къде е разколът сред елитите? Защо неговите хора не го отстранят?“
Ами как ще го отстранят, като вие продължавате да водите диалог с него и за тях той е „главният по диалога“. В очите на своето обкръжение той е главният по диалога със западния свят. 
Тази табуретка трябва да му бъде издърпана, защото от разкола на елита зависи кога ще завърши войната.

- Съществуват маса опозиционни организации в емиграция, които казват, че трябва да се борят с Путин. Но всичките му опоненти са на различно мнение и, както и преди, не могат да се обединят.

- Точно това са ми казвали западни дипломати и политици, с които се срещам. Затова е създаден и Секретариатът като някаква универсална платформа, в която ние всички се обединяваме и говорим в унисон, за да бъде чут този глас. Ние нямаме легитимността на Светлана Тихановская (кандидат за президент на Беларус, лидер на белоруските демократични сили-бел. ред.), нас не са ни пускали на избори. 
Затова друга форма на легитимност е опитът да се обединим или координираме, за да бъде чут нашият глас.
Помня много добре, че когато беше анексирането на Крим, не всички в опозицията бяха готови да признаят това за нарушение на международното право. Всички подкрепят суверенитета на Украйна в границите от 1991 година. Имаме съвместно изявление на антивоенния комитет, в което всичко е ясно записано. 
Това е позиция, която е понятна за Запада и е важно, че ние нямаме разногласия по тези въпроси, защото да се движим без Украйна е безсмислено.
Много е важно те да видят кой може да дойде на власт в Русия след Путин и как да взаимодействат с тази бъдеща власт.
Именно заради това ние убеждаваме Запада публично да формулира критерии, при които няма да е важно кой би дошъл на власт, доколкото ще има програма, публична пътна карта. 
Искате ли да сте част от цивилизования свят? Изпълнявай тези ясни изисквания.

- Около Путин са все хора, чиито активи са на запад, децата, жените, къщите са им в Лондон, яхтите са на пристаните в Портофино или Ница. На тях санкциите не им повлияха. Какво ги мотивира да променят позициите си?

- Страх. Те трябва избират между съдбата на топ-мениджърите, които неочаквано завършиха живота си със самоубийство или къщичка, може и да не е в Портофино, но в Дубай. Кое е по-добре: смърт в килията или отровен с „Новичок“? 
Те се страхуват от репресии.
Ако ти живееш във фашистка страна с побъркан военнопрестъпник на върха, ако ти не демонстрираш лоялност, то тогава репресивната машина може да те настигне. Ти трябва винаги да тичаш пред нея.
Но има едно решение, което ще бъде символично, знаково и важно. Ако те отменят мораториума върху смъртното наказание.
Това ще бъде преход към ада.
Но докато Путин има легитимност и подкрепа нищо няма да се промени. Легитимността му ще приключи с военното поражение. А ако Западът изпрати ясен сигнал и създаде международен трибунал, а Путин бъде обявен за военнопрестъпник, то елитите ще се замислят над опцията „Милошевич“, който беше предаден именно от сръбския елит.

- Защо руските власти отделят толкова време и усилия за тази безконечна битка с ЛГБТ? Смятат, че това е много популярно сред масите?

- Не, това е много популярно лично за Путин. Той е хомофоб. Ако искаш да се харесаш на Путин, то трябва да поддържаш всичко, което се харесва на Путин: войната, репресиите, борбата със Запада, с ЛГБТ. 
Политически капитал сега можеш да „заработиш“ само като целуваш, сещате се кои места.
Аз не мисля, че това се харесва „на масите“. Путин смята, че им харесва. Представителите на младото поколение изобщо не разбират за какво е това преследване на ЛГБТ.

- Казвате, че всички всичко разбират. Но страната е там, където е: няма масово антивоенно движение, протестите на жените и майките е заради това, че мъжете и синовете им не са нахранени и обути, че са лошо облечени. А ако бяха нахранени и обути, тогава, значи, е наред да отидат да воюват…

- Изгубената революция, а „Болотная площадь“ от 2011-2012 години е изгубена революция, винаги води до реакция. 
Тази реакция изчисти цялото поле, изхвърли хората от страната, изпозатвори ги, унищожи ги.
Няма никакви институции. 
Мен също ме дразни това, че протестиращите близки на мобилизираните военни се възмущават не от войната. 
Но разбирам, че това е като пирамидата на Маслоу.
Гражданското общество се развива поетапно. И те стъпиха на ново стъпало – нещо не им харесва. Ще разберат, че никой не ги чува, ще отидат в съда, при депутатите и ще разберат, че няма нито съд, нито депутати. А после ще разберат, че са ги лъгали. Че Путин е военнопрестъпник, крадец, корупционер и, че трябва да сменя системата, а не да се оплакват от жилищните условия на войниците.
И колкото и да ни дразни тази позиция, е по-добре да им помогнем, а не да ги бутнем от стълбата.
Нашата задача е да променим съзнанието на тези хора.

Превод: Faktor.bg