Елена Йончева: Не може да има лява консервативна партия, а БСП тръгва по този път

Готова съм да отговоря на Корнелия Нинова, трябва да знае как работи Европарламентът

Елена Йончева

Елена Йончева

Очаквам да има нови кандидати за председателския пост в „столетницата“

ГЕРБ е много яростен политически опонент и към него линията трябва да бъде много последователна, казва пред Faktor.bg евродепутатът

Интервю на Васил Василев 

- Г-жо Йончева, как си обяснявате, че ваши интервюта вече не се качват в сайта БСП, обидихте ли Корнелия Нинова, като казахте, че не вие, а тя има проблеми в партията? 

- В БСП се води вътрешна битка и усилията са хвърлени там. Попитайте пресцентъра, защо моето интервю не е качено. Не е здравословно в БСП да се водят вътрешни битки и да не се качват материали. 

- Какво предстои за „столетницата“, ако Корнелия Нинова остане лидер? 

- Нека да видим първо как ще бъдат проведени изборите в БСП, защото има трима кандидати, които оспорват легитимността на някои избирателни органи, което не е добре за подобен процес. Той трябва да бъде прозрачен и демократичен, а всички кандидати да имат равен шанс за председател на БСП. 

- Това означава ли, че имате съмнение в прозрачността на преките избори в БСП? 

- Има трима кандидати за лидер на БСП, които изразяват подобно съмнение, което е доста съмнително. 

- Корнелия Нинова стоеше плътно зад вас на евроизборите, каква е причината за влошаването в отношенията ви?

- Аз лично не съм влошавала отношенията си с никого и съм била последователна. С нито един от колегите си аз не съм си разваляла отношенията. Моите битки не са повод за конфронтации или за скандали с БСП. 

- Виждате ли новия лидер, който да консолидира БСП? 

- Очаквам с интерес изборите за нов лидер на БСП и се надявам всички кандидати да имат равни и еднакви условия. Това е тест за самата партия. Всяка партия трябва да е жив организъм. Няма нищо лошо в нея да има различни позиции, за да извърви пътя. Би било притеснително, ако се избира партиен вожд с 99%. Има трима амбициозни кандидати за поста на Корнелия Нинова. Очаквам да има още хора, които ще се кандидатират за председател на БСП. Истинската конкуренция ще покаже достойнствата на всички. 

- Кое дразни опозицията в БСП? 

- Има доста хора, които не са съгласни с политиката, която води Корнелия Нинова и не биха протегнали ръка на ГЕРБ. Например Велислава Дърева, Георги Пирински или Михаил Миков, които няма да се съюзят с партията на Бойко Борисов. Този път, по който тръгва БСП – по консервативна лява партия, противоречи на лявата европейска сентенция. Не може да има лява консервативна партия. Това може да се усети много добре в Брюксел, където се вижда какво представлява европейското ляво. Аз съм готова да дам каквато и да е информация на г-жа Нинова. Не се съмнявам, че тя знае как функционира Европейският парламент. 

- Очаквате ли Корнелия Нинова или нейните последователи да протегнат ръка към ГЕРБ?

- Не, напротив, ГЕРБ е много яростен политически опонент и към него линията трябва да бъде много последователна. Но не с декларации и констатации или силни думи, а откъм дела. Бих искала да видя всичко това от бъдещия лидер на БСП.