Христо Грозев: Кремъл има дълъг списък с убийства - това е държавна машина за смърт

Навални е герой, не съм съгласен с голяма част от неговите политически идеи, но той е хиляди пъти по-добър от тези, които са сега в Кремъл

Христо Грозев

Христо Грозев

Лапсусът на Румен Радев даде възможност на руската пропагандна машина да говори, че всички българи признават Крим за руски 

Трябва да бъдат въведени санкции срещу европейски политици, които отиват да работят за режима на Путин, казва разследващият журналист от Bellingcat

Дмитрий Гордон, gordonua.com

- Господин Грозев, с възхищение наблюдавам работата на Bellingcat. Как се появи Вашата група?

- Групата се появи в средата на 2014 година. Тя е резултат от обединяването на няколко блогъра, основният от които беше Елиът Хигинс. Той стана известен във Великобритания, защото забелязваше неща, които другите журналисти не забелязваха в хода на сирийската война.
И започна да използва публични, открити източници, за да докаже, че една или друга бомба, заснета и показана в медиите, е дошла от една или друга държава, че цялото химическо оръжие, което беше използвано в Сирия, е било хвърлено от самолети и така нататък. 
Той всъщност стана известен именно с това, че пишеше коментарите си под статии по тези теми и те бяха много по-конкретни и с много по-ясни обяснения и доказателства, отколкото самите автори на статиите.
Имаше няколко такива блогъри и той ги обедини в Bellingcat, който беше регистриран няколко дни преди свалянето на малайзийския Boeing. 
Така се случи, че това беше едно от първите сериозни разследвания на Bellingcat. Аз правех паралелно свое проучване и така започнахме са си сътрудничим с Елиът. Година по-късно той ме покани да стана постоянен член на Bellingcat.

- Благодeни на какво Bellingcat успява да прави толкова сензационни разследвания?

- На първо място е нужна смелост. Но не, за да се подложиш на опасност, а да опиташ нещо, което другите вече са опитали и не са успели.
Разбирането, че може да се направи още нещо, нещо, което разузнаването, полицията, прокурорите на се могли да направят.
Това е разбирането, че в системата има дупки, че те от леност или поради невъзможност да "пресекат границата" не могат да направят някои неща.
Заради това, че съществува разбирането за суверенитет на правните системи на различните страни, когато някоя държава нарушава международното право, не може да се направи нищо. Тоест, когато Русия извършва убийство или организира взривяването на складове, единственото, което те могат да направят е да попитат: "Вие ли го направихте?" И получават отговор: "Не, не сме ние". И всичко приключва тук. Разбирате ли?
Така намерихме своята ниша: ние търсим доказателства с най-различни средства. 

- Когато публикувате поредното си разследване всички се чудят как успявате? Чуват се гласове, че сигурно сте шпионин, агент. Кажете с кого работите?  С МI6, Мосад или ЦРУ?

- Буквално такъв въпрос беше зададен по така наречената телевизия "Царьград ТВ", чиито собственик е Константин Малофеев. И водещият зададе този въпрос на бившия шеф на КГБ Леонид Решетников. А той отговори: "С всички. Той няма принципи". 
На тях им се иска да е така, защото истинското обяснение е унижение за тях: няколко анализатори под мое ръководство, работейки с мизерни бюджети, могат да разкриват престъпления, за които държавата харчи милиони. 
Традиционната журналистика работи на принципа на "подхвърлената" информация. Тоест, ти си разработваш източник вътре в службата или дори в ъндърграунда, в мафията. И те ти подхвърлят информация.
А когато ти трябва да намериш доказателства, улики сред огромно количество данни - това е друга форма на журналистика. 
Преди 10 години това не беше възможно - нямаше толкова много данни, нямаше толкова социални мрежи и възможности да се обработват големи масиви, компютрите бяха съвсем различни тогава. 
Сега е моментът да се прави такава журналистика, защото глобалният свят е свободен, за разлика от тоталитарните общества, такива като Русия, в които истината много дълго не може да излезе на бял свят.

- Вие участвахте в разкриването на отравянето на Скрипал във Великобритания. Проведохте блестящо разследване за отравянето на Алексей Навални. Вие сте си общували. Какво мислите за него?

- Аз бях скептично настроен към Навални. Не обръщах особено внимание на развитието му като политик и затова и не бях забелязал, че той е преминал от доста популистките призиви, които споделяше с крайно десните руснаци...

- Да, той беше руски националист.

- Да. Но това беше политически опортюнизъм. Но след това той започна да се променя, уважавам неговата дейност против корупцията и ми хареса това, че той се отдалечи от национализма.
Но все пак се питах, колко е автентичен, не е ли това проект на Кремъл. Знаете, че има много такива "опоненти", които реално работят ...

- На мен са ми казвали, че той изпълнява заповедите на едната "кремълска кула" срещу другата.

- Аз също имах подозрения. Но тази версия се разпадна през 2014 година, когато беше разбита пощата на кремълския бот-център. И стана ясно, че те самите са пускали тези слухове с намерението да го компрометират. 
Аз дори бях написал в Twitter, че макар да се отнасям много положително към неговата антикорупционна дейност, не смятам, че той ще стане президент, защото президентът на една нормална страна не влиза в дебат с военнопрестъпник, все едно са на едно ниво (Визира се дебат на Алексей Навални с Дмитрий Гиркин) 
След това, когато се запознахме, разбрах, че тогава се е обидил на този туит.
Но кое е важно?
Когато ние вече почти се бяхме убедили, че сме открили отровителите му, за мен не беше важно кой е той. 
Даже да беше някой крайно неприятен за мен човек, аз бих му помогнал да докаже, че е жертва на държавен тероризъм, че се опитват да го убият.
Когато се запознахме, дълго говорихме и спорихме по различни теми. И се убедих, че всичко, което казва идва от сърцето му.
Политическите ни убеждения са различни. Той е либертарианец. Но той има съвсем нормални, цивилизовани политически възгледи. Затова не мога да го сравнявам с тези, които сега седят в Кремъл.
За мен Навални е герой.
Пак повтарям, не съм съгласен с голяма част от неговите политически идеи, но той е хиляди пъти по-добър от тези, които са сега.

- Вие участвахте в разкриването на отравянето на политика Владимир Кара-Мурза – младши и блестящия поет и публицист Дмитрий Биков. Защо му е било на Кремъл да трови Биков?

- Даже година след като доказахме опита за убийството на Биков не можех да намеря обяснение. Впрочем и той също. Но ми каза да не се опитвам да търся причините, защото ние не можем да разберем как мислят терористите. 
Може да е бил втори по популярност след Навални в някакъв списък на опозиционери, може да е защото Пригожин го нарече враг и каза, че "с него трябва да се разправим по друг начин". А може и да е неговото стихотворение за комбайнерите, в което той осмива Путин и Медведев. 
Не е ясно защо. 
Но е ясно, че има списък с убийства. А този списък е дълъг и досега ние знаем едва за 7-8% от хората, които са били в този списък. Това е държавна машина за смърт и това е най-страшното.

- Какво мислите за Путин?

- Мисля, че той е човек, който отдавна е достигнал нивото си на компетентност. Видимо човек с комплекси.
Той е глава на държава убийци. Глава на държава, която постоянно лъже. 
Това е моето мнение за него.

- Защо лидерите на големите европейски държави и САЩ продължават да му подават ръка, усмихват му се, излизат с него на пресконференции? Защо няма бойкот?

- Това е риторичен въпрос. Аз самият съм го задавал публично няколко пъти, особено след нашето разследване за "бригадата на смъртта" (Bellingcat публикува няколко разследвания за това, че в Русия съществува система за политически убийства на опоненти на властта, извършвани от офицери от руските спецслужби-бел. ред.). 
Аз смятах, че хората, дори и да  го признават формално за президент, но избягват всякакво общуване с него.
Смятах, че ще има такова количество възмущение, което ще надхвърли нивото на прагматизма. 
Но не виждам такива нещо.
Може би най-близо до това е все пак поведението на Джо Байдън, който го нарече убиец и след това му каза в очите нещо подобно.
Но сред европейските лидери не виждам такова нещо. 
Но за това си има причини. От една страна, много от западните общества не следят и не се интересуват, че има война между Русия и Украйна, че тази война е по вина на Русия, не се интересуват от това, че в Чехия взривиха оръжейните складове, че в България са се опитали да убият някого. 
Но когато това им се случи на тях, се променя начина на мислене. 
Вижте Нидерландия. Те бяха точно такива: живееха спокоен живот и търгуваха с Русия, всички беше наред и те изобщо не се интересуваха от войната. Всичко напълно се промени след свалянето на самолета над Донбас.
Сега мнозинството нидерландци смятат Путин за терорист и иска тяхното правителство да го накаже. Затова Нидерландия е една от страните, които на държавно равнище оказват натиск върху ЕС санкциите да бъдат по-твърди.

- Да, освен това Русия купува най-големите световни политици, включително държавни глави, лидери на обществено мнение, журналисти, писатели, политици. Ако бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер и бившият премиер на Франция са назначени в държавни руски компании, ако погледнем какво говорят Земан, Орбан, Додон, разбираме, че има огромно количество държавни лидери, които са купени от Русия. Какво мислите Вие?

- Така е, Но корените на тази трагедия трябва да се търсят назад във времето. Преди няколко години прочетох книга, написана през 1895 година от един българин - "Русия и Изтока". Това е неговата докторска дисертация в университета в Женева. И той описва поведението на Руската империя в Европа именно като държава, която купува западните политици, дава им различни постове ... Тогава е било възможно посланик на Русия в Америка да е грък или французин. Дава им пари за политически кампании, купува си медии, представете си, в Америка, за да прокарва своята пропаганда и да промива мозъци.

- Тоест, това е традиция?

- Това е традиция. Но тя идва от там, че несменяемата държава има дългосрочни планове, дългосрочни способности да крие миналото. Това, което не се получава в една демократична държава, в която след 4-5 години следващият управник може да намери доказателства за някакво престъпление в миналото.
Така че, за съжаление, това е отдавна изпробван метод. Изпробван и много добре развит. И доколкото няма никакви санкции срещу такива западни политици... Аз мисля, че трябва точно срещу такива да бъдат въведени санкции. Да се направи така, че хора, които в продължение на 10 години след приключване на службата им в демократичните институции на Европа и света преминават на чужда държавна служба, да бъдат подлагани на санкции. 
Това, според мен, би сработило.

- Като българин, как се отнасяте към това, че българският президент нарече Крим "руски"? 

- За мен това беше шок. Веднага започнах да звъня на хора, които го познават и за питам: "Какво става?". 
Те започнаха да се опитват да го оправдаят: "Ама той констатира факт, който се отнася за настоящата ситуация, но веднага след това се поправи и каза, че не става дума за това какъв трябва да бъде Крим и като какъв трябва да го признаваме".
Вярно е, че действително той има доста агресивна риторика към Русия. Например, той пръв призна, че руската държава стои зад опита за убийство на българския бизнесмен Емилиян Гебрев, който е продавал оръжие на Украйна.
Така че е много важно такива лапсуси да не се допускат, дори да имаш предвид нещо друго. Видяхте, че руските депутати започнаха веднага да го хвалят: "България най-накрая се съгласи..." Този лапсус даде възможност на руската пропагандна машина да говори, че всички българи признават Крим за руски. 
Аз много искам да вярвам, че това беше именно лапсус.

- Над какво разследване работите сега?

- Над нещо, което продължава доста дълго време - разследването на взривовете във военните складове.
Ние смятаме, че това е елемент от цяла верига взривове, които ГРУ е извършило в цяла Европа.
Проблемът е, че в другите страни, групата, която е организирала взривовете е влизала в страната през държавната граница, а в Украйна са влизали, най-вероятно, нелегално. 
Но методите, взривното вещество, което е използвано и присъствието на същите хора, които са били на другите места, в останалите държави, е фиксирано в близост и до украинската граница.

Превод: Faktor.bg (Със съкращения)