Христо Казанджиев: Властта търси повод да изостави АЕЦ „Белене“ и да активира дейността около седми блок в Козлодуй

Евентуални санкциите на САЩ срещу България за строежа на Турски поток ще бъдат закъснели

Христо Казанджиев

Христо Казанджиев

След случаите „Скрипал“, „Навални“ и „Беларус“ партиите у нас започнаха да преориентират реториката си спрямо Москва 

Много хора на високо политическо ниво работят за интересите на Кремъл, неслучайно пътната карта за газопреносната ни система е най-секретният документ в енергийното министерство , казва пред Faktor.bg енергийният експерт

Интервю на Васил Стефанов

- Г-н Казанджиев, как да тълкуваме ясната позиция  на помощник-държавния секретар на САЩ Франсис Фанън, който на посещение у нас обяви, че Балкански поток не е нищо друго, а продължение на руски газопровод?

- Ако имаше някакви съмнения относно квалификацията на проекта, който минава през България – дали той е Балкански или Турски поток, те отпаднаха. САЩ недвусмислено и ясно заявиха, че газопроводът, който се изгражда в България под името Балкански поток, фактически е продължение на Турски поток през страната ни. Трябва да си напълно неадекватен, ако твърдиш, че Балкански поток, не е част от Турски, при положение, че той се изгражда като типичен транзитен газопровод. На всичкото отгоре той се използва само, поне така е проектиран, за транзит на руски газ, който няма да стигне до нас. В същото време тръбите минават през територии, които от години се борят за газификация. 

- Каква е вероятността страната ни да попадне в „черния списък“ на Щатите, които се заканиха, че ще наложат санкции срещу държави, свързани с руски енергийни проекти? 

- Има много голяма вероятност, особено след това, което беше казано от Франсис Фанън. Ако се наложат някакви санкции на държави и по-важното – на фирми, които участват в такива проекти, би трябвало те да засегнат и България. Ще поживеем и ще видим. Много вероятно е да има санкции, но за съжаление те ще са закъснели, тъй като проектът Турски поток практически е във финалната си фаза. Той вече може да бъде завършен дори и след наложени санкции. 

- Възможен ли е сценарий, при който тръбите през страната ни остават празни и се оказва, че сме дали на вятъра 3,3 млрд. лв.? 

- По настоящем чрез Турски поток се доставя природен газ през България за Северна Македония и Гърция. Реално погледнато транзит на гориво през страната ни вече се осъществява. Що се отнася до проекта за Сърбия, вероятността по него да се транзитира природен газ е много голяма. В това число говорим и за гориво, което може да бъде отклонено към Румъния. Реализацията на тази техническа инфраструктура може да се използва за доставки и на неруски природен газ за Централна и Югоизточна Европа, стига да има политическа воля това да се осъществи. Важното в случая обаче е да не бъде монополизиран капацитетът, както практически това е направено към настоящия момент. Т.е., 90% от капацитета е ангажиран от Русия, което възпрепятства възможността за доставки на друг природен газ, въпреки че има свободен капацитет от 1 млрд. куб. м. 

- Франсис Фанън в прав текст ни каза, че строим АЕЦ „Белене“ по стара, руска технология и попита защо не си вложим парите в по-модерни проекти. Ще се вслушаме ли в крайна сметка в съветите за прекратяване на процедурата по изграждане на тази атомна електроцентрала? 

- Становище не само на американски, а и на европейски, както и на български експерти е, че дългосрочното обвързване в ядрената сфера само с Русия води до създаване на много сериозна зависимост и липса на диверсификация на източниците за доставка на ядрено гориво. България трябва да се замисли сериозно, когато създава предпоставки за монополизиране на ядрената енергетика от единствен външен доставчик. Всичко това трябва да се преоцени. За съжаление продължава да се акцентира върху АЕЦ „Белене“, вместо да започне да се обсъжда и реално да се работи по проекта за заместващ блок на площадката в АЕЦ „Козлодуй“. Това е много реалистична перспектива за развитие на ядрената енергетика в България. По мнение на мои колеги експерти разширението в Козлодуй с реакторите, които купихме от Русия, е напълно възможно. Не трябва да се забравя, че това ядрено оборудване представлява само 10% от цялото, което е необходимо за изграждането на електроцентрала. 

- Но през последните седмици министър Теменужка Петкова дава разнопосочна информация за това, докъде е стигнал проектът за електроцентралата. В един момент казва, че той е замразен, след това, че не е, обяви, че без Русия няма да можем да го реализираме… Как си обяснявате постоянната промяна и неустойчивост на позициите на енергийния министър?

- Тази неустойчива позиция по отношение на АЕЦ „Белене“ съществува от близо 20 години, за съжаление. Въпреки че много се изговори по темата, нещата все още са в отворен порядък. Последните изказвания на Теменужка Петкова бяха, че проектът не е замразен и изоставен, а забавен поради коронавируса. Истината е тази, че като че ли се търси повод и начин проектът АЕЦ „Белене“ да бъде изоставен и да се активира дейността около седми блок на площадката в Козлодуй. Теменужка Петкова за съжаление е една марионетка на министър-председателя и говори това, което той очаква да чуе и да се лансира пред обществото. Спомняте си ситуацията с Южен поток и с хъб „Балкан“. В крайна сметка се реализира т.нар. южен газов коридор на Русия. В тази реализация на геополитическите цели много активна роля имат българското правителство в лицето на министър-председателя и на Теменужка Петкова. Много важно е да се подчертае, че проектите в сферата на природния газ стартираха ударно от средата на 2017 г. Тогава Теменужка Петкова подписа споразумение с „Газпром“ за развитието на българската газопреносна система. Тук е моментът да си зададем въпроса – как така министър подписва договор с една търговска компания, която би следвало преди всичко да комуникира с българския газов оператор? В България странностите са много, а нарушаването на законите е обичайна практика от страна на управляващите. За съжаление, България влиза в много тежък капан, с огромни разходи за сметка на данъкоплатците. 

- Но все още няма ясна стратегия какво ще правим с ядрените отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“. Как си обяснявате постоянното заобикаляне на темата? 

- Това е изключително важен въпрос, който съвсем съзнателно се неглижира през последните 20-25 години. За съжаление, нещата с ядрените отпадъци са в отворено положение и много малко се работи в тази посока. Това е една тема, която трябва да се разработи от компетентните специалисти в тази сфера. Трябва да се говори много конкретно, защото въпросът в много голяма степен ще промени отношението към ядрената енергетика от гледна точка на икономическата живоспособност на съответните проекти. 

- Как си обяснявате промяната в позициите на ДПС спрямо Русия - Йордан Цонев предупреди, че трябва да се пазим от Москва? Именно по време на тройната коалиция АЕЦ „Белене“ беше размразен, а днес Рамадан Аталай вече твърди, че нямаме нужда от проекта. Защо се случи това обръщане на 180 градуса?

- През годините позициите на партиите се променяха многократно и радикално, включително и тези на ДПС. Не трябва да забравяме, че се намираме в една предизборна ситуация, която вече започна. Отношението към Русия през последните години се промени в резултат на случаите „Скрипал“ и „Навални“, както и заради действията на Кремъл спрямо Беларус и Крим. „Добронамереността“ на Москва и нейната политика спрямо европейските страни вече отстъпва на заден план. Крайно време е да бъдем реалисти относно геополитическите планове и цели на Русия, защото в крайна сметка в България се борят две течения, които са отчетливо ясни във връзка с техните представители. Едното движение е за евроазиатската ориентация на страната ни, която за съжаление напоследък започна да става все по-агресивна. Втората политика е евроатлантическата ориентация. Тя е реалистична и цивилизована. Затова и партиите у нас започнаха да преориентират своята реторика. 

- Като изключим някои партии и неправителствени организации, заставащи  открито зад руските интереси, има ли хора у нас на ключови позиции, които по някакъв начин са свързани с Кремъл и провеждат политиките му?

- Много от хората на ключови позиции в енергетиката не ги познавам лично, но съдя по техните действия. За съжаление, в много голяма степен, както на държавно корпоративно ниво, така и в администрацията, работят доста хора в интерес на Русия. Всичко това, което се случва в енергетиката с големите политически проекти – хъб „Балкан“, Балкански поток, междусистемната връзка Стара Загора – Комотини, която се бави и стана историческа, ме кара да си мисля, че много лица на високо политическо ниво работят за руските енергийни интереси. Неслучайно един от най-секретните документи в енергийното министерство е т.нар. пътна карта за развитието на българската газопреносна система, подписана от Теменужка Петкова и „Газпром“. Ето един ясен пример за обвързаността на страната ни с руските гелополитически интереси.  

- България изгубила ли е окончателно битката с руския монопол? 

- Битката за енергийната независимост на България не е приключила. За съжаление, поредица от правителства работят точно в обратната посока. Към настоящия момент има много възможности, които могат да се реализират, но е въпрос на политическа воля. Става дума за междусистемната връзка Стара Загора – Комотини, за Бургас – Александруполис, които са стратегически важни за България. Във всички тези проекти за съжаление отново участват представители на Русия. Аз бих поставил въпроса – защо, въпреки техническата възможност за пренос на газ от Турция към България, не се осъществява? Очевидно страната ни трябва да води много активна политика за диверсификация на енергийните източници, постигайки съответните споразумения – както с Турция, така и с Гърция. България трябва да разчита на подкрепата на Европейския съюз и на САЩ за реализацията на тези свои намерения. Важното е всички онези, които са готови да ни помогнат, да повярват и да разберат, че държавата ни искрено се надява да постигне енергийна независимост и да се еманципира от Русия в сферата на енергетиката.